Глава Укрнафти розповів про план продажу газових активів для погашення боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Укрнафти розповів про план продажу газових активів для погашення боргу

Фондовий ринок
463
Укрнафта обговорює з урядом і Нафтогазом потенційний продаж частини газових активів компанії для повної виплати податкової заборгованості.
Про це розповів голова правління Укрнафти Марк Роллінс.
“Це не стільки питання бізнес-логіки, скільки питання виплати податкової заборгованості. Потенційно угода матиме такий вигляд: ми продамо кілька газодобувних активів НАК Нафтогаз, а гроші, отримані від продажу, підуть на оплату податкових зобов’язань”, – заявив він.
За словами Роллінса, Укрнафті доведеться скоротити розміри компанії в результаті цієї угоди, однак це допоможе впоратися з боргом.
“Якщо дивитися збоку, то, звісно, це піде на користь компанії, тому що вся ця тінь податкової заборгованості, що нависає над компанією, має величезний негативний вплив на її розвиток. Прибравши цю тінь, ми зможемо знову стати нормальною компанією і повністю очистити баланс”, – пояснив він.
Після продажу активів компанія сфокусується на нафті, але мета і стратегія Укрнафти сильно не зміняться, каже Роллінс. Крім того, за його словами, компанія збереже частину газових активів.
Роллінс нагадав, що податкова заборгованість Укрнафти складається з тіла боргу і штрафів і пені, і якраз друга частина – дуже велика.
“Сума самого простроченого боргу становить менше 11 млрд грн на поточний момент. І як я вже казав, ми вже виплатили понад 1 млрд грн з початку року і працюємо над скороченням його розміру. Але водночас наша друга частина боргу, штрафи і стягнення продовжують рости. І в підсумку виходить, що весь борг з високою швидкістю постійно збільшується”, – зазначив глава компанії.
Він додав, що якщо план щодо продажу газових активів не виконається, у компанії є певний набір пропозицій, як врегулювати це питання.
“Є судові справи, в рамках яких ми пропонуємо податкову службу описати у податкову заставу певний обсяг природного газу, що належить Укрнафті… Ми також могли б повернутися до ідеї реструктуризації податкового боргу. Такий план передбачав би розстрочку боргу на кілька років і мораторій на штрафи і пені”, – підкреслив Роллінс.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас