Надія Алешко: відкриття компанії в зарубіжній юрисдикції. Різниця між США і Європою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надія Алешко: відкриття компанії в зарубіжній юрисдикції. Різниця між США і Європою

Фондовий ринок
998
Для ведення міжнародного бізнесу обирають різні зарубіжні країни. Найбільш часто стоїть вибір, якій юрисдикції віддати перевагу: США або країні в Європі?
У цій колонці постараюся послідовно розглянути всі порушені питання в розрізі юрисдикцій США і Європи (на прикладі деяких країн).
Як правило, перше, на що дивляться — це податкові ставки. І припускаються в цьому помилки. При виборі країни для ведення міжнародного бізнесу важливо враховувати і такі питання як:
  • Корпоративне законодавство: загальне право, романо-німецька правова сім’я.
  • Вимоги до реєстрації компанії, відкритість інформації.
  • Подальше адміністрування компаній: звітність/аудит, які витрати?
Корпоративне законодавство
У правовому світі існують 2 основні правові сім’ї: загальне право (англійське) і романо-німецька правова сім’я (кодифіковане законодавство). Що це може означати для власника на практиці?
Англійське право більш гнучке, має трастове законодавство, що актуально для тих, хто зацікавлений у більшій конфіденційності і хоче використовувати номінальний сервіс. Загальне право застосовується в США і з країн Європи у Великобританії, на Кіпрі, на Мальті.
Для країн, в яких кодифіковане законодавство, “незрозумілі” номінальні структури, тому що засновник компанії (акціонер) є реальним власником відповідно до закону. Це потрібно обов’язково враховувати при реєстрації, інакше можуть виникнути складнощі у відкритті рахунків і при розподілі дивідендів в подальшому.
Континентальна (кодифікована) система права характерна практично для всіх країн Євросоюзу: Угорщина, Чехія, Естонія, Латвія, Литва та ін..
Варто відзначити так само мовні складнощі. Англійська мова є міжнародною, вона постійно використовується в побуті. Якщо документи англійською, то відносно легше зрозуміти їх зміст навіть без поглиблених знань мови, ніж якщо б це була угорська, естонська, болгарська та ін.. У цьому випадку доводиться звертатися за роз’ясненнями до місцевих партнерів, а це погодинні ставки і додаткові витрати.
Порядок реєстрації та подальше адміністрування
У США досить спрощений порядок реєстрації компаній в будь-якому штаті. Якщо ви не знаходитеся безпосередньо «на місці», то компанію можна відкрити через юридичні фірми, які є офіційними реєстраційними агентами.
Все що потрібно для реєстрації: надати декілька варіантів найменувань, скани паспортів, адресу прописки, визначиться з формою реєстрації компанії (LLC або Corporation), описати структуру, хто буде директором/акціонером компанії. При цьому немає вимог до резидентності директора/акціонера. Ним може бути будь-яка особа. Немає вимог до оплати капіталу, що дуже зручно.
Так само штатам в США властивий простий порядок подачі фінансових звітів, аудит не потрібний. У деяких штатах взагалі немає потреби в її поданні, якщо немає номера платника податків та діяльності на території штату не ведеться, звіти здавати не обов’язково.
Продовження компаній відбувається шляхом оплати т. зв. франшизи. Вартість в кожному штаті індивідуальна. Вартість підтримки компанії коливається від 500-1000$ з урахуванням витрат на послуги реєстраційного агента та адресу. Перевагою реєстрації компанії в США є і конфіденційність. Інформація про бенефіціарів закрита.
При реєстрації компанії в Європі є нюанси в залежності від країни. Коротко перерахую основні мінуси, з якими можна зіткнуться на прикладі деяких країн.
Перше – майже у всіх країнах потрібна реальна оплата статутного капіталу відразу після реєстрації або протягом року. При цьому, наприклад, в Угорщині, Болгарії для цього потрібне відкриття тимчасового рахунку в місцевому банку, а це означає, що директору компанії необхідно буде вилітати в країну для відкриття рахунку. Якщо Ви наймаєте місцевого директора, то потрібно мати на увазі, що доступ до рахунку буде саме у нього.
Майже у всіх юрисдикціях немає вимог до наявності резидентності директора і по суті будь-яка особа може сама обійняти цю посаду. Але, наприклад, в Латвії керівник повинен отримувати зарплату, принаймні, це має бути відображено в бухгалтерії товариства. Тобто такі нюанси теж необхідно з’ясувати перед вибором юрисдикції, тому що вони ускладнюють адміністрування.
У всіх країнах обов’язково потрібно подавати фінансову звітність в державні органи. За загальним правилом “малі” компанії не аудиюють, критерії “малих” компаніям потрібно дивитися в кожній країні індивідуально. Вартість щорічної підтримки компанії в залежності від країни може перевищувати і 10 000 євро. Наприклад, Австрія.
Важливо пам’ятати про відкритість інформації. За директорами/акціонерами вона доступна третім особам. Внаслідок ухвалення Четвертої Директиви ЄС про протидію легалізації грошових коштів (Directive 2015/84, 4th AMLD) європейські країни зобов’язані збирати інформацію про бенефіціарів. Десь відповідне законодавство вже сформувалося і приведено у виконання, десь ще формується.
При цьому в деяких країнах (Великобританія, Естонія, Данія, Латвія) Реєстр публічно доступний, в деяких поки що закритий (Угорщина, Австрія, Швеція, Німеччина), але залишається неясною ситуація щодо інших країн, необхідно дивитися case by case.
Укладення
Перш за все при виборі юрисдикції я б порадила орієнтуватися на географію Вашого бізнесу і на те, хто ваші клієнти. Якщо ви купуєте товар / послугу в Європі і продаєте його в Україну й інші країни, то вам очевидно потрібна компанія в Європі з ПДВ номером, оскільки його наявності, швидше за все, вимагатимуть контрагенти-продавці.
Важливо, щоб бізнес виглядав логічно. Якщо у вас Міжнародний бізнес, не прив’язаний до європейських продавців, то звичайно економнішим буде утримання компанії в США. Наприклад, IT послуги, посередницькі/консалтингові послуги або купівля/продаж товарів з США, Азії.
З точки зору відкриття рахунків безпосередньо в США можливо відкрити рахунок тільки за наявності резидентного бізнесу, але доступні варіанти в інших країнах.
В Європі потрібно дивитися конкретну країну, десь легко відкрити в країні реєстрації компанії, десь суворо необхідний резидентний бізнес. Але можна підібрати банк в іншій країні.
Надія Алешко, старший юрист ICF Legal Service
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас