Дмитро Бойко: чорна п'ятниця нон-стоп. Як взяти участь у розпродажах ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Бойко: чорна п'ятниця нон-стоп. Як взяти участь у розпродажах ФГВФО

Кредит&Депозит
1430
Як людина, яка стояла біля витоків створення в Україні електронних аукціонів, можу сказати, що система ProZorro.Продажі, через які сьогодні торгують державні інститути – найкраще, що могло статися з ринком електронних торгів в Україні.
Більш того, сьогодні ми вже можемо говорити, що це одна з антикорупційних ініціатив, яка реально відбулася. Чому? Тому що сьогодні нарешті створені рівні і прозорі умови гри для всіх: і продавців і покупців.
Нова система реалізації звела до мінімуму можливість різних схем з розпродажу майна «своїм людям» за безцінь, як це досить часто практикувалося раніше.
Наприклад, 13 грудня вкотре відбудеться аукціон з продажу ТРЦ «Республіка», що перебуває в заставі банкрута – банку «Надра». Цього разу з дозволу Нацбанку через голландський аукціон.
Уявімо, що було б, якби об’єкт такого масштабу продавався 4-5 років тому? Навряд чи б громадськості було хоч щось відомо навіть про дату проведення таких торгів. Швидше за все, подібного роду аукціон пройшов би за закритими дверима з 2-3 фейковими учасниками, зниженням до смішного ціни лота і купівлею його “своїми людьми”.
Картина сьогодні: вбийте в Google «ТРЦ Республіка аукціон» – і отримаєте список з десятків електронних торгових майданчиків, підключених до системи ProZorro.Продажі, які бажають реалізувати таку “велику рибу”. Є фінансова можливість? Будь ласка, реєструйтеся, де зручніше, і перемагайте. Пропонуючи більш високу ціну.
Коротко про відносини ProZorro.Продажі та ФГВФО
У червні 2016 року на той момент ще пілотний проект ProZorro.Продажі розпочав роботу з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб щодо реалізації майна неплатоспроможних банків. А вже восени того ж року в систему був заведений перший лот. До речі, саме Фонд став першим державним інститутом, який ухвалив нові правила гри.
З початку 2017-го року майно збанкрутілих банків продається виключно на відкритих електронних аукціонах системи ProZorro.Продажі. Взяти участь у них може кожен охочий.
Вже до середини 2017-го проект реалізував майна банків-банкрутів на 1 млрд грн. Проект визнали найкращим антикорупційним стартапом світу, а через майже два роки після початку співпраці з Фондом – пілотний проект перетворився на держпідприємство ProZorro.Продажі, що досить красномовно свідчить про ефективність створеної антикорупційної системи закупівель. На сьогодні, через цю систему продають так само майно ФДМУ (мала приватизація), майно держпідприємств, і 16 листопада запустять в пілотному режимі електронні аукціони з продажу прав оренди земельних ділянок, що перебувають у державній власності.
Кому коня?
Почнемо з того, що Фонд гарантування зобов’язаний продавати майно банків-банкрутів для того, щоб розрахуватися з кредиторами (тобто вкладниками) збанкрутілих фінустанов. Тому на таких аукціонах кожен бажаючий – і фіз-, і юрособа – може придбати все, що було в заставах у банків, що ліквідуються: квартири, будинки, авто, офісні приміщення, земельні ділянки, спецтехніка, обладнання для виробництв, меблі, коштовності та предмети мистецтва і багато іншого. Та все що завгодно! Навіть тварин продають.
Плануєте придбати щось глобальне? Я б рекомендував спочатку почитати оголошення про розпродажі ФГВФО. Об’єктивно, це вигідніше, ніж робити покупку, наприклад, такого самого авто або квартири через дилерів/ріелторів.
Аукціони передбачають зниження ціни. Тобто, наприклад, якщо лот не був проданий на першому аукціоні, то на повторних торгах його ціна буде знижена на 10%, потім – на 20% і т. д., а якщо буде ухвалено рішення про проведення голландського аукціону, то ціна протягом дня може знизитися на 80% від початкової.
Як стати учасником аукціонів Фонду гарантування
Щоб взяти участь в аукціоні фонду, необхідно всього лише зареєструватися на одному з електронних майданчиків, акредитованому ProZorro.Продажі. Особистий кабінет створюється протягом декількох хвилин. Для цього у відповідні поля потрібно ввести особисті дані: ПІБ, номер телефону, адресу електронної пошти, пароль і його підтвердження. Після цього на електронну пошту прийде підтвердження реєстрації. Перейшовши за посиланням в листі, ви авторизуєтеся як учасник аукціонів.
Незважаючи на те, що реєстрація на майданчиках проходить швидко, в кілька кліків – через досить високої конкуренції на ринку електронних торгів, кожний майданчик намагається зробити свій інтерфейс якомога простішим, інтуїтивнішим і зрозумілішим для клієнтів.
Боротьба за лот
Зареєструвавшись на майданчику, в рядку пошуку слід обрати категорії, які цікавлять вас, наприклад, транспорт, якщо ви шукаєте собі авто. Як правило, у покупців є можливість особисто ознайомиться з вподобаними лотами до проведення аукціону.
На сторінці кожного лота вказані параметри аукціону: опис і вартість лота, період прийняття заявок від учасників, дата і час проведення, сума гарантійного внеску, посилання на публічний паспорт активу та інше.
Обов’язкова умова участі в аукціоні – гарантійний внесок у розмірі 5% від вартості лота. У разі програшу на аукціоні ці кошти повертаються на рахунок учасника, як правило, в цей же день. Гарантійний внесок вноситься на банківський рахунок, реквізити якого вказано на кожному електронному майданчику.
Два види аукціонів
Зараз в Україні проводяться аукціони за двома моделями – англійською та голландською. У більшості випадків це класична англійська модель, де перемагає той, хто запропонує найвищу ціну.
Проте з минулого року в Україні Фонд почав практикувати голландську модель, де гра, навпаки, йде на зниження.
Під час відкритих торгів через рівні проміжки часу ціна автоматично і покроково знижується на 1% – тобто на крок аукціону. Протягом торгів ціна може знизитися зі 100 до 20% від номінальної вартості лота.
Учасник аукціону може зупинити торги на прийнятній для себе позначці. З цього моменту автоматичне покрокове зниження ціни припиняється. Іншим учасникам аукціону надається певна кількість часу для того, щоб подати свої закриті цінові пропозиції, які перевищують ставку, на якій завершилося автоматичне зниження ціни.
Після того, як час для подачі закритих цінових пропозицій завершиться, вони розкриваються. Учасник, який зупинив автоматичне зниження ціни, може протягом короткого часу перебити найвищу ставку і таким чином придбати лот.
Голландська модель – менш поширена серед аукціонів фонду. До неї, як правило, вдаються, коли не вдається продати лот на класичних торгах.
Так, наприклад, після кількох провальних спроб продати ТРЦ Республіка, після тривалих переговорів Фонду гарантування вкладів і Нацбанку, було ухвалено рішення про те, що наступні торги 13 грудня пройдуть саме за голландською моделлю.
Не Фондом єдиним
До речі, учасники аукціонів ФГВФО, зареєстровані на майданчиках, підключених до ProZorro.Продажі, можуть також брати участь і в інших аукціонах, наприклад, малої приватизації, що нещодавно стартувала в Україні, продажу арештованого майна, яке реалізує держпідприємство СЕТАМ, майна держпідприємств і територіальних громад, а також товарів і послуг через відкриту систему закупівель RIALTO.
І нагадаю, сьогодні, 16 листопада 2018 року, стартує пілотний проект – аукціони з продажу прав оренди земельних ділянок, що перебувають у державній власності
Дмитро Бойко, керівник маркетплейсу аукціонів UBIZ.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас