Банківське онлайн-обслуговування МСБ: міф чи реальність? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківське онлайн-обслуговування МСБ: міф чи реальність?

Особисті фінанси
20
Що пропонують сьогодні банки малому бізнесу? Чи можуть підприємці отримувати нині банківське обслуговування в 100%-му онлайн-форматі? Й чому комусь вдалося побудувати ефективну модель роботи онлайн, а хтось все ще живе у світі довідок та «паперових монстрів»?
Малий та середній бізнес – це частина економіки, яка має великий потенціал росту й здатна підняти економіку країни загалом. І хоча поки росту всі тільки очікують, перспектива розвитку цього сегменту економіки зберігається, тому банки стали приділяти достатньо уваги цьому сегменту й практично в кожного банку є «пропозиції для МСБ». Чи існує бізнес-модель, яка буде зручною для підприємців і дозволить зробити роботу з МСБ прибутковою для банку? Ми вирішили пошукати!
Чого хоче клієнт?
Головні потреби при отриманні фінансових послуг, які існують зараз у малих і середніх підприємців — це простота продуктів, швидкість процесів, максимальна зручність і економія часу. Потреба малого і середнього бізнесу в простоті банківських послуг дійсно критична і обумовлена тим, що МСБ не може утримувати штат співробітників бухгалтерії, наймати фінансових директорів як це роблять великі підприємства, — в абсолютній більшості випадків приватні підприємці та власники дрібного бізнесу займаються фінансами самостійно. Відповідно простота, зручність і швидкість — ключові фактори успіху для банків при роботі з МСБ. Онлайн-обслуговування стало однією з головних тенденцій надання фінансових послуг для малого та середнього бізнесу. Онлайн-банк — це ідеальна зручність для підприємців, не тільки тому, що економить час і дозволяє займатися бізнесом, а не сидіти в черзі в банку, а ще й тому, що відкриває доступ до фінансових і нефінансових послуг з будь-якої точки світу 24/7.
Як далеко пішли в онлайн?
Сьогодні на ринку безліч банків заявляють про надання повного спектру послуг для малого та середнього бізнесу в онлайні. Після вивчення таких пропозицій, ми з’ясували, що це зовсім не так. У більшості банків в онлайні подається тільки заявка на відкриття рахунку, а далі підприємцю зібравши пакет документів необхідно відвідати відділення банку. Навіть якщо при відкритті рахунку до клієнта приїде мобільний банкір, то при необхідності змінити тарифний план або ж відкрити валютний рахунок поїздки в банк, причому саме в те відділення, де був відкритий рахунок, з повним пакетом документів знову не уникнути.
Є цілий ряд факторів, які заважають банкам адаптуватися до потреб МСБ і реалізувати 100% -вий формат онлайн-обслуговування.
Для банку робота з сегментом МСБ невигідна, тому що суми маленькі, а витрати праці й часу банкірів такі ж, як для великих підприємств. Зазвичай у банків є 2 основні напрямки бізнесу — роздріб, де все налаштоване на спрощення продуктів та процесів, і корпоративний бізнес, де спрощення не потрібно, адже на стороні клієнтів з банками працюють професійні фінансисти. І немає «золотої середини» — моделі, здатної обслуговувати бізнес-клієнтів так само просто, зрозуміло і зручно, як роздрібних клієнтів. Тому для успішного розвитку бізнесу МСБ у будь-якого банку є 2 робочі альтернативи — будувати бізнес-підрозділ МСБ на основі роздрібної моделі або створювати її з нуля.
Крім того, згідно з вимогами регулятора, банк повинен здійснити хоча б один очний контакт з клієнтом у процесі відкриття рахунку.
ТАС24 Бізнес — перший в країні онлайн-банк для малого та середнього бізнесу!
Ми знайшли на ринку унікальну бізнес-модель, яка ідеально поєднує потреби підприємців та інтереси банку!
100% -вий онлайн формат — від відкриття рахунку до щоденних операцій. У зв’язку з вимогою законодавства про один очний контакт ТАС24 Бізнес знайшов оригінальне рішення з високою економічною ефективністю, широкою географією та максимальним комфортом для клієнтів — першим серед всіх конкурентів залучив до співпраці кур’єрські служби. І поки що ТАС24 Бізнес залишається єдиним банком, який використовує таку модель. А це означає, що клієнтом ТАС24 Бізнес легко може стати будь-який підприємець у будь-якій точці країни. Кур’єрська служба приїде навіть на гірський перевал, де вже випав сніг, і привезе картку для бізнесу.
Щоб операції МСБ були рентабельними для банку, вони повинні виконуватися в автоматичному, а не в ручному режимі. Саме тому для ТАС24 Бізнес була побудована спеціальна технологічна платформа, що дозволяє здійснювати всі операції не тільки в автоматичному режимі, але і виключно в електронному вигляді — ніякого паперу! Це дозволило не тільки значно скоротити вартість надання послуг, а й суттєво підвищило безпеку операцій, адже електронно-цифровий підпис набагато надійніший традиційного, який можна поставити під сумнів і оскаржити.
ТАС24 Бізнес будувався з нуля під потреби малого та середнього бізнесу, а не перебудовувався на основі старої бюрократичної «паперової» системи. Тому його створення зайняло менше часу, обійшлося дешевше і у нього немає «хвороб», які притаманні системам, «перебудованим» зі старих бізнес-моделей. Максимальна зручність самих продуктів ТАС24 Бізнес — від зближення бізнес-продуктів з роздрібними продуктами до простих назв, зрозумілих описів і розмови з клієнтами дійсно однією мовою. ТАС24 Бізнес реалізував нову бізнес-модель і задав новий стандарт якості роботи з приватними підприємцями для всього ринку. Ми думаємо, що це хороший виклик для інших банків і хочемо побачити, хто зможе цей виклик прийняти. А ТАС24 Бізнес продовжує активно готувати релізи нових продуктів, щоб залишатися лідером зі зручності обслуговування малого і середнього бізнесу. Найближчим часом ТАС24 Бізнес випустить на ринок нові продукти для малого та середнього бізнесу — онлайн-бухгалтерія, спеціальні кредитні пропозиції для роздрібної торгівлі, платіжні сервіси, що підтримують QR-коди.
Ну а просто зараз в ТАС24 Бізнес найкращий час розмістити депозит і отримати + 2% річних в гривні до діючої ставки за вкладом. Пропозиція діє з 30 жовтня по 31 грудня 2018 року для всіх клієнтів банку, як діючих, так і нових. До того ж, реєстрація в системі та відкриття рахунку проводяться безкоштовно.
Чи потрібні ще аргументи, щоб спробувати на собі як працює справжній онлайн-банк?
Джерело: Мінфін
За матеріалами:
Таскомбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас