У "Чорноморському пароплавстві" виявили схему розкрадання десятків мільйонів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Чорноморському пароплавстві" виявили схему розкрадання десятків мільйонів доларів

Кримінал
480
Національна поліція встановила схему розкрадання коштів Державної судноплавної компанії “Чорноморське морське пароплавство” і шляхи виведення її активів.
Про це йдеться в повідомленні Нацполіції.
Правоохоронці 12 листопада провели 17 санкціонованих обшуків на території Одеси і Одеської області за місцем проживання колишніх членів ради правління і в офісних приміщеннях суб’єктів господарювання.
Встановлено, що на момент заснування спільного підприємства “Лотос” українська сторона мала більшу частину статутного капіталу.
Засновниками підприємства були з української сторони – ГСК, з в’єтнамської сторони – Vietrans і VOSA.
До 2010 року українська сторона ще отримувала дивіденди, але надалі держкомпанія втратила зв’язок зі своїми іноземними партнерами і з українськими представниками.
Під час слідства правоохоронці встановили, яким чином були виведені активи СП “Лотос”. Так, шляхом укладення збиткових і фіктивних договорів купівлі-продажу, проведення і виконання певних робіт чи послуг, а також створення комерційної структури, на користь якої і інших осіб були відчужені активи СП.
Також підприємство було позбавлене можливості проводити належним чином операційну діяльність та отримувати прибуток.
Крім того, посадові особи ГСК та Vietrans і VOSA з метою виведення і легалізації незаконно отриманих коштів СП створили низку офшорних компаній.
За попередніми даними внаслідок протиправних дій посадових осіб компанії «Чорноморське морське пароплавство» та «Vietrans» інтересам української сторони завдано збитків на суму в кілька десятків мільйонів доларів США. Однак остаточна сума буде встановлена тільки після аналізу всієї фінансово-господарської документації.
У 2007 році було створено акціонерне товариство “Лотос Марін J. S. C.”. На користь товариства було відчужено більшу частину майна за цінами, в п’ять разів меншими за ринкові, а саме спецобладнання та складський майданчик.
На момент створення нової комерційної структури СП “Лотос” належало 49% акцій, зараз підприємству належить лише 5% частки в статутному капіталі акціонерного товариства.
Станом на 2018 рік державній судноплавній компанії належить тільки 37,93% в статутному капіталі СП “Лотос”, також компанія перебуває в стадії санації, процедури банкрутства.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас