МЕРТ пропонує посилити відповідальність туроператорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЕРТ пропонує посилити відповідальність туроператорів

Казна та Політика
374
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України пропонує посилити відповідальність туроператорів перед споживачами туристичних послуг і зобов’язати їх забезпечувати мінімальний розмір фінансової гарантії на весь строк дії ліцензії.
Відповідний проект постанови Кабінету Міністрів опублікований на офіційному сайті МЕРТ.
“Відсутність у туроператора фінансового забезпечення унеможливлює отримання туристом відшкодування вартості наданих послуг у разі настання неплатоспроможності туроператора чи внаслідок порушення процесу про визнання його банкрутом. Тому виникла необхідність встановити в ліцензійних умовах чіткі вимоги щодо дотримання туроператорами протягом дії ліцензії мінімального розміру фінансового забезпечення та оновлення суми гарантії у разі здійснення виплат”, – йдеться в пояснювальній записці до документа.
Зокрема, пропонується зобов’язати учасників ринку відновлювати розмір фінгарантії протягом одного робочого дня у разі гарантійних виплат клієнтам.
Також передбачається зобов’язати розміщувати на своїх веб-сайтах інформацію про кількість укладених з туристами договорів, а також дані про турагентів, з якими працює туроператор, і про наявність у них фінзабезпечення.
Крім цього, МЕРТ має намір зобов’язати туроператорів публікувати інформацію про затримку рейсів на 4 і більше годин, а також інформувати про це орган ліцензування.
Документ також передбачає створення туроператором необхідних умов для доступу до своїх офісів осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Крім цього, таких осіб потрібно інформувати про наявність необхідної для них туристичної інфраструктури в пакеті послуг перед продажем продукту.
Проект постанови також закріплює вимоги до штату туроператора, згідно з якими не менше 30% співробітників повинні мати три і більше років стажу роботи в сфері туризму або вищу освіту.
У проекті постанови визначається поняття “бездоганна ділова репутація керівника туроператора” – сукупність підтвердженої інформації про фізособу, яка дає можливість зробити висновок про відповідність її діяльності вимогам законодавства, належні професійні, управлінські здібності та відсутність в особи судимості за злочини у сфері господарської діяльності, не знятої або не погашеної у встановленому законом порядку. Наявність бездоганної ділової репутації є однією з умов отримання ліцензії туроператора.

Довідка Finance.ua:

  • Cтаном на жовтень-2018 з 2,7 тис. ліцензованих туроператорів тільки 578 мають чинне фінансове забезпечення – гарантію банку або іншої фінансової установи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас