Зниження курсу гривні може відновитися в кінці листопада - початку грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження курсу гривні може відновитися в кінці листопада - початку грудня

Особисті фінанси
79
Тренд зниження курсу гривні може відновитися в кінці листопада – на початку грудня після короткострокового ситуативного зміцнення нацвалюти, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“Поточний епізод зміцнення гривні пов’язаний з активізацією продажів іноземної валюти напередодні сплати бізнесом квартальних податків (крайній термін 19 листопада). Відповідно, позитивний для гривні баланс ринку, швидше за все, буде зберігатися ще півтора тижні, а в кінці листопада цілком імовірний розворот ринкової ситуації на тлі активізації державних витрат “, – сказав головний аналітик Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов.
При цьому він додав, що в більш довгостроковому періоді перспектива девальвації гривні зберігається. Зокрема, на це чітко вказують дефіцит поточного рахунку платіжного балансу, який склав $ 4,8 млрд за останні 12 місяців у порівнянні з $ 2,4 млрд за 2017 рік, а також стійке зміцнення реального ефективного обмінного курсу гривні (РЕОК зміцнився за останні два роки на 15% при стабільному номінальному курсі).
Голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що курс гривні до кінця листопада може перебувати в межах 27,95-28,10 грн / $ 1 “.
“В даний час підтримку курсу гривні надають надходження валюти на ринок від експортерів сектора АПК в зв’язку проведенням осінніх польових робіт, а також покупка портфельними інвесторами гривневих ОВДП. Тренд на зниження курсу гривні може відновитися в грудні у зв’язку з фіксуванням портфельними інвесторами доходу по ОВДП, висновком дивідендів і виплатами ПДВ “, – додав банкір.
За його оцінкою, до кінця року курс нацвалюти буде прагнути до прогнозного показника середньорічного курсу гривні, закладеному в держбюджет-2018 – 29,3 грн / $ 1.
Директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін вважає, що в короткостроковому періоді потенціал для зміцнення курсу гривні практично вичерпаний.
“Ми вважаємо, що гривня не зможе зміцнитися нижче позначки 27,80-27,90 грн / $ 1. Основними факторами, які будуть чинити тиск на курс гривні, є надліквідність в банківській системі, покупка валюти нерезидентами за рахунок коштів від погашення ОВДП, покупка валюти імпортерами енергоносіїв, а також виплати ПДВ “, – сказав експерт.
Директор казначейства банку “Кредит Дніпро” Олег Курінний також вважає, що девальваційний тиск на гривню незабаром посилиться.
“У грудні ризики девальвації гривні традиційно посиляться під впливом декількох факторів: закриття бюджетного року і виплати по відшкодуванню ПДВ збільшать гривневу масу і знизять мотивацію експортерів продавати валюту, одночасно на ринок знову вийдуть імпортери палива. При цьому очікуване залучення траншу МВФ не зможе повністю згладити сезонні коливання курсу, з огляду на необхідність акумулювати валюту для значних виплат за держборгом “, – сказав він.
За оцінкою О.Курінного, зміцнення гривні в листопаді є ситуативним. “У цей період на валютному ринку зазвичай спостерігається затишшя завдяки сезонній активізації експорту, в той час як основні закупівлі енергоносіїв припадають на вересень-жовтень, в рамках підготовки до опалювального сезону”, – додав він.
За оцінкою О.Курінного, активну участь Нацбанку в торгах з викупом надлишків валютної пропозиції за допомогою різних інструментів свідчить про його зацікавленість в згладжуванні піків курсових коливань і підтримці курсу на рівні, близькому до 28 грн / $ 1.
Директор департаменту інвестиційного бізнесу ПУМБ Антон Стадник вважає, що в найближчі дні курс гривні істотно не зміниться.
“У найближчі кілька днів торги будуть проходити в коридорі 27,90-28,10 грн / $ 1. Можливі невеликі коливання, як вчора, коду курс досяг позначки 27,97 грн / $ 1 на піку, але до закриття торгів снів опустився до 27, 90 грн / $ 1. в цілому ж найближчим часом курс залишиться без змін “, – сказав він.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас