З нелегальними мігрантами боротимуться українці. Інакше їх оштрафують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З нелегальними мігрантами боротимуться українці. Інакше їх оштрафують

Світ
2485
Україна збирається істотно посилити покарання за порушення міграційного законодавства іноземцями. На початку тижня Кабмін вніс на розгляд депутатів законопроект №9259, яким пропонує заборонити українцям переховувати в своїх оселях нелегалів, а також зобов’язати підприємців «стукати» в правоохоронні органи на іноземних працівників.
Чиновники запевняють, що таким чином хочуть поліпшити інвестклімат в країні і розчистити ринок для приходу порядних іноземців.
Річки нелегалів
Протягом 2017 року за порушення міграційного режиму в Україні до відповідальності було притягнуто 26,4 тис. іноземних громадян, що на 30% більше, ніж роком раніше. При цьому за сприяння цим правопорушенням під батіг правоохоронців потрапили 7,6 тис. українців. А за минулий рік в країні виявили 9,7 тис. нелегалів – на 51,6% більше, ніж роком раніше.
Іншими словами, навіть незважаючи на дуже скромний рівень життя, проблема нелегальної міграції в нашій країні тільки посилюється. І влада реагує на неї. Днями Президент підписав закон про кримінальну відповідальність за незаконне перетинання державного кордону. Не залишився осторонь і Кабмін, який підготував і вніс до парламенту свій «антимігрантський» законопроект.
Якщо нардепи підтримають ініціативи уряду, українське законодавство чекають такі зміни:
Буде запроваджено штраф за злісну непокору працівникам правоохоронних органів, які проводять «профілактичні» заходи проти незаконної міграції, в сумі до 1,7 тис. грн. (при повторному порушенні протягом року – до 2 550 грн.).
Збільшаться штрафи за порушення прикордонного режиму та режимних правил в пунктах пропуску з 170 до 1,7 тис. грн., При повторному порушенні – до 3,4 тис. грн. (чиновників-порушників покарають сильніше, ніж простих смертних – для них передбачений штраф до 5,1 тис. грн.).
Збільшать штраф для іноземців за незаконне перебування на території України з 3,4 до 5,1 тис. грн.
З’являться санкції для посадових осіб підприємств і навіть простих українців, які беруть на роботу або сприяють незаконним мігрантам.
Після прийняття законопроекту посадові особи підприємств, установ і організацій (в тому числі іноземних), а також ФОП, будуть зобов’язані стежити за термінами перебування в країні мігрантів, які працюють на їхніх підприємствах. У тому випадку, якщо законне право іноземного працівника перебувати на території України буде прострочено, а роботодавець своєчасно не повідомить про це державні органи, його оштрафують на суму до 5,4 тис. грн.
Штраф буде накладено на підприємство також в тому випадку, якщо вони не виконають свої зобов’язання щодо своєчасного виїзду заробітчанина з України. Або за зволікання з оформленням документів, які є підставою для отримання права останніх на перебування в країні. Покарають бізнес і за зайву «гостинність» – якщо підприємство надає незаконному мігранту житло або право на користування транспортним засобом, йому загрожує штраф до 10,2 тис. грн.
Дістанеться навіть родичам
Під покарання може потрапити навчальний заклад, в якому навчаються учні-іноземці з простроченим дозволом, і будь-які інші організації – щоб уникнути штрафу, всім їм доведеться взяти на себе клопоти з контролю за дотриманням іноземцем українських законів.
У разі прострочення мігрантами дозволеного терміну перебування в Україні будуть оштрафовані і прості українці, які прихистили порушника. Причому закон не робить винятків навіть для родичів. Штраф у розмірі 5,1 тис. грн. випишуть кожному, хто вчасно не повідомить міграційну службу про правопорушення. Втім, як саме контролери будуть відрізняти мешканців від гостей, що засиділися – неясно.
«Чіткого механізму дій у виявленні іноземних громадян і громадян України, які сприяють іноземцям в незаконному перебуванні на території України, не визначено. Виходячи з практики, виявляти такі факти можуть на підставі повідомлень небайдужих громадян, сусідів або при проведенні фінансових або інших операцій», – розповів UBR.ua юрист юридичної фірми EXPATPRO Андрій Яроменко.
Розчищення території
Загалом, кажуть експерти, ініціативи української влади відповідають загальноєвропейським трендам. Там теж намагаються захистити себе від небажаних мігрантів і привернути до себе порядних і забезпечених людей. Питання лише в тому, що може Україна запропонувати іноземцям, враховуючи, що навіть її громадяни хапаються за будь-яку можливість виїхати за межі рідної країни.
Втім, запевняють експерти, все не так погано, як здається. І якщо впоратися з кількома серйозними проблемами, в Україну буквально хлинуть іноземці-товстосуми. Заковика в тому, що урядовий законопроект не вирішує жодну з них.
«Багато забезпечених іноземних громадян зацікавлені інвестувати в Україну, але поки вичікують. З їхньої точки зору, у нас дійсно хороші умови: Україна не настільки забюрократизована, як Євросоюз, не страшно ходити по вулицях, як, наприклад, в Бразилії. Ми близькі до Європи і географічно, і ментально, а десь навіть архітектурно. Наші ціни прийнятні, а комунальні послуги в Європі в рази вищі. В Україні для них відкриваються великі можливості, тут багато ніш не заповнено на відміну від тієї ж Європи, перенасиченої послугами та товарами», – розповіла UBR.ua керівник Львівського офісу Європейської Бізнес Асоціації Мар’яна Луцишин.
Олексій Єрмоленко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас