Траншу від МВФ цього року можемо не дочекатися: що буде з гривнею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Траншу від МВФ цього року можемо не дочекатися: що буде з гривнею

Казна та Політика
2364
Експерти вважають, що активна підготовка до нової кредитної програми з МВФ свідчить про те, що траншів за поточною програмою очікувати не варто.
Сигнали, які останнім часом лунають на тему міжнародної економічної співпраці України, насторожують. Уже не робляться заяви про те, що Міжнародний валютний фонд ось-ось прийме рішення про черговий довгоочікуваний транш за чинною програмою розширеного фінансування. Національний банк України в останньому інфляційному прогнозі погіршив прогноз щодо інфляції як в цьому році, так і в наступному. Тепер регулятор пророкує, що зростання цін за підсумками нинішнього року складе не 8,9%, а 10,1. А цільовий діапазон інфляції – 5% – вдасться досягти не до кінця 2019 року, а тільки в першому кварталі 2020-го.
Експерти-економісти звернули увагу на те, що багато банків істотно знизили ставки за вкладами у всіх валютах. Трохи раніше економічні прогнози щодо України погіршив МВФ, знизивши очікуване зростання ВВП з 3,3 до 2,7% в 2019 році. Подібним чином скорегував свої показники і Світовий банк, передбачивши, що в поточному році Україна не зможе досягти 3,5% зростання ВВП. Новий прогноз СБ на 2018 рік для нашої країни – 3,3%. А якщо не вдасться домовитися з МВФ, в 2019-му зростання ВВП складе максимум 2%.
Навіщо приїхала місія МВФ
Здавалося б, побоювання безпідставні. В середині жовтня МВФ поширив реліз про те, що має намір продовжувати надавати підтримку Україні. І, зокрема, є домовленість про нову програму stand-by. З 4 по 9 листопада в Києві перебувають експерти Міжнародного валютного фонду. Про це повідомив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.
Та річ якраз у тому, що предметом обговорення зараз є умови нової програми.
Як повідомлялося, програма stand-by буде відкрита після завершення нинішньої програми розширеного фінансування (EFF – Extended Fund Facility), термін дії якої добігає кінця в березні 2019 року. Про це сказано в прес-релізі МВФ від 19 жовтня. Остаточне рішення щодо програми stand-by повинно бути винесено Радою директорів МВФ тільки після того, як буде прийнятий держбюджет України на 2019 рік з рекомендаціями МВФ і будуть підняті тарифи на газ і тепло для населення. Такі умови прямо вказані в програмі МВФ.
Навряд чи можна вважати випадковістю, що повідомлення про нову програму для України з’явилося на сайті МВФ саме в той день і саме після того, як прем’єр-міністр України скликав екстрене засідання Кабміну, де оголосив про підвищення цін на газ з 1 листопада 2018 року.
Схоже, саме заради нового кредиту держбюджет на наступний рік планується затвердити цього року не «під ялинку”, як зазвичай, а набагато раніше. Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що це може статися вже в кінці листопада.
Місія МВФ, яка прибула в Україну, також обговорює питання, які є умовами відкриття нової кредитної лінії. “За зверненням влади команда в складі кількох експертів Міжнародного валютного фонду відвідає Київ в період з 4 по 9 листопада для проведення консультацій щодо проекту бюджету на 2019 рік у контексті нещодавньої домовленості на рівні місії фонду”, – йдеться в релізі представника МВФ.
Все це підказує, що грошей за чинною програмою, швидше за все, чекати вже не доводиться.
Опитані нами експерти також вважають, що траншів за нинішньою кредитною програмою МВФ Україна вже не отримає.
“Навряд чи будуть ще якісь транші за чинною програмою. Наскільки я знаю, розбіжності між Україною і МВФ ще не зняті до кінця. Україна надто затягнула з їх виконанням”, – вважає доктор економічних наук Олег Яременко.
На думку експерта, програма stand-by стане своєрідною заміною програми EFF, але заміною неповноцінною.
“За статутом МВФ, програма stand-by дається виключно на підтримку національної валюти. На інші цілі ці кошти витрачатимуться не можуть. Але з точки зору підтримки відносної стабільності і довіри – це нормально”, – говорить Олег Яременко.
Провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАНУ Ярослав Жалило також вважає, що нинішню програму кредитування можна вважати завершеною.
“У мене немає інсайдерської інформації. Але у мене склалося враження, що за нинішньою програмою траншів вже не буде, якщо говорять про нову програму. Хоча це моя суб’єктивна думка”, – говорить Ярослав Жалило.
Такого ж висновку дійшов і експерт-аналітик Борис Кушнірук.
“Уже очевидно, що за програмою розширеного фінансування виплат не буде. Прийнято рішення, що замість програми розширеного фінансування у нас буде фінансування в рамках програми stand-by. Там менший обсяг, але вона розрахована на найскладніший період, коли у нас найбільше зростають платежі”, – говорить економіст.
Нещодавнє соцдослідження, проведене в серпні цього року Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, показало, що більшість українців – 53% – вважають, що МВФ чинить негативний вплив на Україну. Найбільш негативно вплив Фонду сприймається жителями південних і східних областей України – там 75 і 72% респондентів оцінили вплив МВФ на Україну як негативний.
Ймовірно, зіграли свою роль заяви про те, що саме МВФ вимагає від України підвищити ціни на газ для населення, хоча, як неодноразово підкреслювали експерти, таке джерело скорочення видатків держбюджету запропонувала саме українська сторона. Негативне ставлення може пояснюватися також згодою з твердженнями про необхідність великих виплат за іноземними кредитами.
Однак економісти попереджають: своїми силами Україна не зможе розрахуватися за боргами минулих років.
Ще до кінця нинішнього року, за даними Міністерства фінансів, країні потрібно виплатити за зовнішніми і внутрішніми зобов’язаннями близько 100 млрд грн. Наступного року обсяг виплат повинен скласти близько 356 млрд грн.
При цьому обсяг золотовалютних резервів України становить 16,5 млрд доларів, або близько 465 млрд грн. Причому більшу частину цієї суми – понад 13,5 млрд доларів – розмішено в цінних паперах.
Про те, що без кредитів МВФ і Євросоюзу Україна опиниться на межі дефолту, прямо заявив уже навіть прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, анонсуючи підвищення цін на газ (одна з умов для отримання траншу за поточною програмою).
За новою програмою МВФ Україна зможе отримати за 14 місяців близько 3,9 млрд доларів, тобто понад 100 млрд грн. Ці гроші підуть виключно на підтримку фінансової стабільності в Україні: зміцнення банківського сектора, зниження інфляції, реформи в податковому, фінансовому та енергетичному секторах.
Коли чекати першого траншу
Якщо припустити, що цього разу Україна вчасно і в повному обсязі виконає умови МВФ – прийняти збалансований бюджет до 1 грудня 2018 року і підняти тарифи на газ та опалення, питання про те, коли почне дію нова програма, залишається відкритим.
Чи отримає Україна гроші в 2018 році? Або хоча б до закінчення дії програми EFF? Щодо цих питань думки експертів розділилися.
“Я думаю, МВФ буде вичікувати. Фонд має низку претензій до України, і навіть якщо всі умови формально ми виконаємо, вони все одно не відмовлять собі в задоволенні потягнути з кредитом. Може, навіть до парламентських виборів. Вони не дуже раді тому, що у нас відбувається”, – вважає Олег Яременко.
МВФ готовий почати видачу кредиту за програмою stand-by, якщо ми приймемо закон про бюджет на 2019 рік до 1 грудня і в збалансованому вигляді. Якщо виконаємо цю вимогу вчасно, перший транш точно буде ще до кінця поточного року. Точніше, до 17-18 грудня, тому що потім починаються свята. Тому важливо прийняти держбюджет до 1 грудня – щоб МВФ мав час для запуску програми, тобто для виплати першого траншу”, – говорить Борис Кушнірук.
Ярослав Жалило вважає, що перші гроші за новою кредитною програмою Україна візьме навесні наступного року.
“Кошти за програмою stand-by можна брати тоді, коли в них буде необхідність. Зараз вони Україні не потрібні, тому вони, скоріше, надійдуть в наступному році, коли будуть пікові виплати. Вони починаються з другого кварталу 2019 року. Якщо рамкові показники будуть виконані, в другому кварталі і почнуть надходити гроші”, – прогнозує Ярослав Жалило.
Прогнозуючи курс долара на осінь, експерти були одностайні в тому, що він буде визначатися саме сценарієм розвитку співпраці України з МВФ. Відсутність ясності в цьому питанні стала одним з факторів, що пояснюють досить різкі стрибки курсів валют у жовтні. А оскільки питання щодо затвердження нової програми залишатиметься відкритим до кінця листопада, це також може позначитися на поведінці валют.
“Зростання вартості запозичень і турбулентність на фондових ринках, а також слабкі макроекономічні показники країн – торговельних партнерів України не дають впевненості, що ситуація збережеться стабільною.
Підтримувати стабільність гривні будуть залучені кошти від розміщення єврооблігацій, а також сувора грошово-кредитна політика НБУ. Високий попит на єврооблігації дещо пом’якшив вартість запозичення, але в цілому позика в 2 млрд доларів стала “подушкою безпеки” в період відсутності кредитних коштів МВФ. Нова програма stand-by в розмірі 3,9 млрд доларів послужить основою для економічної стабільності в наступному році”, – прогнозують аналітики ГК Forex Club.
Іншими факторами, які вплинуть на курс валют, стане вплив торговельної війни між США і Китаєм, тенденції в світовій економіці, скорочення грошових переказів українців з-за кордону і наслідки від санкцій з боку Росії.
За прогнозами аналітиків, курс долара в листопаді може коливатися в діапазоні 28-29 грн. за долар, якщо певні фактори не зроблять свого негативного впливу.
“Попит на валюту з боку населення може скоротитися через зростання тарифів і зниження ліквідності. Зростання ставок за банківськими депозитами в цей період буде утримувати гривню в банківській системі. Водночас велике навантаження на курс несе відшкодування ПДВ, а також активне фінансування бюджетних програм, які торік викликали різкий сплеск котирувань через надходження на ринок надлишкової пропозиції гривні. У разі реалізації зовнішніх ризиків, які будуть супроводжуватися активним вливанням гривневої ліквідності в систему, курс гривні може вийти за межі 29 грн за долар”, – попереджає старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин.
Середній курс продажу готівкового євро, на думку експерта, в листопаді може коливатися в діапазоні 31,5-34 грн.
Олександр Романюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас