Економіка Європи зазнає ударів з усіх боків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Європи зазнає ударів з усіх боків

Світ
1423
У 2017-му році економіка Європи досягла найкращих показників за останні десятиліття. У найближчому майбутньому повторення таких результатів чекати не варто.
Перекладено бюро перекладів “Профпереклад”.
Економіка Європи зазнає ударів з усіх боків
У цьому році очікується значне уповільнення темпів економічного зростання, оскільки Європі довелося зіткнутися з новими торговими бар’єрами, невизначеністю у зв’язку з виходом Великої Британії з Євросоюзу і політичними розбіжностями, що підривають довіру до євро і викликають напругу в банківській сфері.
«Коктейль ризиків, що в більшості випадків виникають ззовні, який постійно ускладнюється, викликає все більшу стурбованість», – коментує Флоріан Хенс, економіст Berenberg Bank.
За оцінкою Європейського центрального банку, зростання економіки в єврозоні в цьому році знизиться до 2% замість 2,5%, досягнутих у 2017-му. Європа, обігнавши США за темпами зростання минулого року, знову відстає.
У сфері бізнесу вже відчувається холодок.
Дослідження, проведене аналітичною компанією IHS Markit серед менеджерів із закупівель, виявило, що в жовтні економіка єврозони показала найповільніший темп зростання за останні два роки. Згідно з результатами дослідження, торгові конфлікти по всьому світу знижують рівень експорту європейських товарів.
Ще більш жахливим є той факт, що прогнозоване зростання економіки досягло найнижчої позначки за останні чотири роки.
«Ситуація в світі досить невизначена, щоб провокувати подальше істотне зниження настрою учасників ринку і привести до затримок при ухваленні інвестиційних рішень», – сказав Стівен Браун, старший економіст Capital Economics.
Європейський центральний банк заявив, що не вважає ці дані настільки поганими, щоб переглянути плани щодо завершення програми стимулювання економіки єврозони в грудні. Банк фактично влив в європейську економіку 2,7 трильйона євро (3,1 трильйона доларів) з 2015-го року за допомогою купівлі урядових облігацій.
“Так, простежується слабший імпульс економічного зростання… Але чи достатньо цих змін, щоб змусити нас переписати базовий сценарій? Відповідь – ні», – повідомив репортерам голова ЦЄБ Маріо Драгі. “Ми говоримо про слабший імпульс, не про економічну кризу”, – додав він.
Перехресний вогонь торгової війни
Сполучені Штати вдарили по Європі новими митами на сталь і алюміній. Але європейські компанії також потрапили під перехресний вогонь ще більшого торгового конфлікту США і Китаю”:https://edition.cnn.com/2018/10/24/economy/china-soybeans-trade-war/index.html.
«Багато фірм будуть продавати деталі, використовувані як вихідний матеріал для виробництва, або продавати інвестиційні товари, тому торгові суперечки можуть мати також непрямий ефект», – заявив Браун.
У найбільш складній ситуації опинилася Німеччина, яка є лідером з експорту: там спостерігається особливо різке падіння економічної активності.
Німецька торгово-промислова палата знизила прогноз економічного зростання до 1,8% в 2018-му році в порівнянні з більш ранньою оцінкою в 2,7%.
Дослідження, проведене IHS Markit, виявило спад попиту на продукцію за кордоном, а також знижену активність автомобільної промисловості Німеччини.
Автомобільна індустрія Німеччини переживає не найкращі часи
Німецькі виробники автомобілів страждають від напруженої ситуації у світовій торгівлі, наслідків «дизельного» скандалу і затримок, викликаних новою системою сертифікації автомобілів в Європі.
У вересні автоконцерн BMW погіршив прогноз прибутку, зокрема, звинувативши в цьому «міжнародні торговельні конфлікти, що тривають”. Концерн Daimler (DDAIF), власник Mercedes Benz, повідомив про різке скорочення обсягу прибутку в третьому кварталі.
“Автомобільна промисловість в цілому і компанія Daimler зокрема опинилися у вкрай складній ситуації”, – заявив Дітер Цетше, голова концерну.
Автоіндустрія може зіткнутися з ще однією серйозною проблемою: президент США Дональд Трамп неодноразово погрожував ввести тарифи на автомобілі європейської збірки, якщо Євросоюз не вживе заходів для зниження торгових бар’єрів.
Брексіт наближається
Велика Британія планує залишити Європейський Союз у березні 2019-го року. Але поки ще не відомо, як це позначиться на можливості компаній континентальної Європи та Сполученого Королівства вести бізнес через кордон.
Є побоювання, що Велика Британія може вийти з ЄС на таких невизначених умовах, що для компаній та інвесторів і в березні майбутнє буде таким же незрозумілим, яким воно було у червні 2016-го року, коли виборці підтримали Брексіт на референдумі.
Так званий «сліпий Брексіт» для деяких компаній може виявитися навіть гіршим за сценарій, що передбачає вихід Великої Британії в березні 2019-го без угоди про доступ до великих ринків Європи.
BMW (BMWYY) планує на місяць закрити на техобслуговування свій завод з виробництва електрокарів Mini, розташований в Англії, відразу після виходу Великої Британії з ЄС, оскільки концерн не впевнений у можливості поставляти деталі. Jaguar назвав Брексіт однією з причин переведення 1000 робітників на триденний робочий тиждень до Різдва.
Авіакомпанії можуть сильно постраждати, а роздрібним торговцям рекомендують запасатися продуктами харчування і медикаментами.
Проблеми в Італії
Політична ситуація в Європі також загрожує економічній стабільності.
На початку тижня Єврокомісія не схвалила проект бюджету, представлений урядом Італії, оскільки той передбачає різке збільшення витрат і порушує фінансові правила ЄС. Якщо Італія не відступить, на неї будуть накладені штрафні санкції.
Інвесторів непокоїть можливе посилення напруги між Римом і Брюсселем, яке може посилити тиск на крихкий банківський сектор Італії. Це, в свою чергу, ляже важким тягарем на італійську економіку, що зазнає труднощів.
«Італія – третя найбільша економіка єврозони, тому її фінансове становище важливе для всього блоку», — заявила Кетлін Брукс, директор з досліджень в Capital Index.
За матеріалами:
CNN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас