США відновили дію санкцій проти Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США відновили дію санкцій проти Ірану

Світ
173
У понеділок о 00:00 за часом Вашингтона (08:00 за Києвом – ред.) знову віновили чинність санкції США проти Ірану, що існували до підписання Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми від 2015 року.
Об’єктами санкцій стають передусім нафтова галузь Ірану, а також його банківська структура суднобудування і морські перевезення, кілька інших галузей економіки.
Вони спрямовані не тільки проти Тегерана, але і проти країн і зарубіжних компаній, що підтримують ділові зв’язки з іранськими партнерами.
Президент США Дональд Трамп, який раніше назвав угоду щодо іранського атому від 2015 року “погано“ю і заявив про вихід з угоди, нещодавно сказав: “Санкції проти Ірану дуже суворі. Вони є найпотужнішими з тих, які коли-небудь застосовувалися. Подивимося, що станеться з Іраном, але мушу сказати, що він поводиться не дуже правильно”.
Держсекретар США Майк Помпео напередодні в інтерв’ю телеканалу Fox News заявив: “Ми старанно працюємо над тим, щоб бути впевненими в тому, що підтримуємо іранський народ, а наша діяльність спрямована на те, щоб переконатися в тому, що зловмисна поведінка Ісламської Республіки Іран змінилася” .
Раніше він заявляв, що США доб’ються виведення іранського нафтового експорту, що є найважливішою складовою частиною доходів держави, до нульової позначки.
США звинувачують Іран в підтримці тероризму, дестабілізації ситуації в Близькому Сході, постачанні зброї єменським повстанцям, розробці балістичних ракет.
Проти виходу США з угоди з Іраном і відновлення санкцій виступили країни ЄС, в тому числі Великобританія, Франція і Німеччина – підписанти Спільного всеосяжного плану дій щодо іранського атому. Вони заявили про те, що надаватимуть підтримку європейським компаніям, які, всупереч погрозам США, продовжать ділові зв’язки з Іраном.
Разом з тим, вашингтонська адміністрація повідомила, що виняток буде зроблено для компаній восьми країн, що імпортують іранську нафту, не називаючи їх. Спостерігачі вважають, що до них належать важливі для США в стратегічному плані партнери, в тому числі Італія, Індія, Японія, Південна Корея, Китай і Туреччина.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас