«I-Coal Sp. Z o.o. » готова стати надійним постачальником вугілля для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«I-Coal Sp. Z o.o. » готова стати надійним постачальником вугілля для України

Енергетика
1040
Стабільне забезпечення вугіллям українських підприємств зміцнить енергетичну безпеку нашої країни.
Військова агресія Росії і втрата контролю над частиною територій позбавила Україну доступу до основних вугільних родовищ. Що спровокувало дефіцит вугілля в країні. Особливо гостро проблема браку цього ресурсу встала після припинення торговельних відносин з окупованими територіями. Що змусило споживачів налагоджувати імпортні закупівлі. Однією з основних компаній, які зуміли забезпечити безперебійні поставки вугілля, стала польська фірма «I-Coal Sp. Z o.o. ».
«I-Coal Sp. Z o.o. » готова стати надійним постачальником вугілля для України
На частку української вугільної промисловості припадає близько 4% світових підтверджених запасів вугілля, що дозволяє їй входити в першу десятку світових лідерів за обсягом доведених запасів. За оцінками фахівців, на початок 2016 балансові запаси вугілля в Україні становили близько 44 317 млн. тонн, з яких близько 70% припадало на енергетичне вугілля і близько 30% – на коксівне. Багаті запаси дозволяли Україні самостійно задовольняти потреби промисловості і приватних споживачів в цьому виді палива.
Все змінила військова агресія Росії на Донбасі: левова частка шахт – 55 з 150 – виявилися на непідконтрольній частині країни, причому шахт з найбільшим вуглевидобутком. Крім того, на окупованій території залишилися всі шахти, які видобувають антрацитову групу. За підрахунками Мінпаливенерго, через окупацію Донбасу утворився дефіцит енергетичного вугілля на рівні 5 млн тонн на рік. Брак цього ресурсу став особливо відчутним після того, як уряд підтримав народних активістів і прийняв рішення припинити торговельні відносини, а також ввести повну блокаду поставок з окупованих територій.
Також різко просів вуглевидобуток: з 83,5 млн тонн вугілля в 2013 році до 34,9 млн тонн за підсумками 2017 року. Та й в поточному році вуглевидобуток продовжує падати. Так в січні-вересні 2018 року вітчизняні шахти видобули на 5% менше вугілля, ніж в аналогічний період минулого року. Всього за 9 місяців цього року було видобуто лише 24,849 мільйона тонн вугілля.
І це при тому, що вугілля для України є стратегічним ресурсом, від якого безпосередньо залежить багато вітчизняних галузей, наприклад, випал вапняку, виробництво цукру, крохмале-патокова і вуглецева продукції. Більш того, вугілля життєво необхідне для таких стовпів вітчизняної економіки, як металургія та виробництво будівельних матеріалів. На сьогодні металурги забезпечують не менше 25-27% від усього обсягу валютної виручки країни. А ГМК становить близько третини всієї вітчизняної промисловості. Відповідно, від безперебійної роботи метпідприємств безпосередньо залежать не тільки надходження в бюджет, а й стабільність національної валюти. Будівельна галузь залишається одним із драйверів української економіки. Зокрема, якщо промвиробництво за січень-вересень цього року в цілому зросла на 1,8%, то будівельна галузь показала приріст у 2,2%.
Не кажучи вже про ТЕС, половина з яких спроектована під вугілля антрацитної групи (марки А – антрацит і Т – худий), друга – під вугілля газової групи (Г – газовий і ДГ – довгополум’яне газове). З 14 українських теплоелектростанцій 12 знаходяться на підконтрольній Україні території. Щорічно перед початком опалювального сезону тепловикам доводиться нарощувати обсяги вугілля на складах. Змушене запасатися «чорним золотом» і населення, яке опалює свої будинки вугіллям. Що тільки посилює проблему забезпечення цим видом палива українські підприємства та приватників.
Гострий дефіцит звичного енергоресурсу змусив споживачів виходити на альтернативні ринки, купуючи вугілля, видобуте далеко за межами України. Великий попит на вугілля і антрациту породив масу пропозицій на ринку від українських і зарубіжних компаній. Багато трейдерів намагалися зайняти місце на ринку поставок найякіснішого вугілля – антрацитовой групи. Але, з огляду на складну специфіку поставок цього палива з різних зарубіжних родовищ, попит вдалося задовольнити лише вузькому колу компаній.
Складні умови міжнародної торгівлі та проблеми з логістикою практично відразу виділили із загального ряду ті компанії, які завдяки досвіду, професіоналізму і злагодженій роботі змогли зняти напругу і налагодити поставки для заводів-споживачів.
Однією з основних компаній, які зуміли налагодити безперебійне постачання, стала польська фірма «I-Coal Sp. Z o.o. ». Ця компанія вже зарекомендувала себе, як надійний постачальник антрациту та вугілля на ринки Німеччини, Чехії, Словаччини. Також «I-Coal Sp. Z o.o. » забезпечує вугіллям великі польські підприємства – виробників соди, кальцію і цементу, металургійні комбінати, а також підприємства теплової генерації.
Користуючись авторитетом серед зарубіжних видобувних і логістичних компаній, польський трейдер підставив дружнє плече і не допустив зупинку багатьох ключових підприємств України, які використовують вугілля в технологічних ланцюжках. «I-Coal Sp. Z o.o. » готова забезпечити поставки вугілля всіх марок високої якості. Що не менш важливо – компанія не пропонує антрацит і вугілля з районів, що знаходяться поза контролем української влади.
За прогнозами Міненерговугілля, в наступному році Україна збільшить споживання антрациту та вугілля газової групи. А це означає, що споживачам доведеться нарощувати імпортні закупівлі. Поки військово-політична ситуація в Україні не зміниться на краще, і контроль над окупованими областями не буде поновлено, наша країна буде потребувати підтримки компаній, які мають можливість забезпечувати важливі галузі виробництва і побутовий сектор стабільними поставками якісного вугілля.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас