Відкриття ринку землі прискорить зростання економіки України - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкриття ринку землі прискорить зростання економіки України - експерт

Аграрний ринок
1604
Скасування мораторію на продаж землі сприятиме щорічному зростанню валового внутрішнього продукту (ВВП) України на 1-1,5%.
Таку думку висловив директор проекту “Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносин в Україні” Денис Нізалов.
“Мораторій не землю був введений ще в 2001 і продовжувався багато разів. Фактично він обмежує права власників землі як приватних, так і місцевих громад на комунальну власність, державну власність на купівлю-продаж землі. За рахунок цього найбільше схильні до впливу землевласники. Крім обмеження прав, власники землі недоотримують орендну плату, яка б була більшою в умовах вільного ринку землі. Власники землі не можуть купити землю, якщо вони хочуть розширити виробництво, продати землю, якщо вона не потрібна. Це особливо стосується тих, хто отримав її у спадок і не зацікавлений у сільськогосподарському виробництві”, – зазначив Нізалов.
За словами експерта, територіальні громади також недоотримують орендну плату і податки за комунальні землі. “Якщо земля недооцінена, громади недоотримують надходження до бюджету і не мають достатньо коштів для підтримки соціальної галузі на селі”, – сказав він. Водночас найбільш значущий вплив відкриття ринку землі мало б на економічний розвиток країни.
Держава недоотримує також результати економічного розвитку, які могли б бути за умови зняття такого обмеження. За різними оцінками, зняття мораторію і впровадження вільного ринку землі за рахунок підвищення продуктивності і залучення інвестицій могли б додатково принести 1-1, 5% до ВВП на рік. Це більший ефект, ніж залучення іноземних кредитів від міжнародних організацій. Ми маємо власні ресурси, щоб прискорити економічне зростання”, – підкреслив він. Нізалов також зазначив, що наслідком заборони на продаж землі є тіньовий ринок у сільському господарстві.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас