Юрист Андрій Довбенко: земельна реформа Україні необхідна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрист Андрій Довбенко: земельна реформа Україні необхідна

Особисті фінанси
234
Запуск повноцінного ринку землі – одна з найбільш очікуваних і суперечливих реформ в Україні. Парламент на догоду консервативному електорату продовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення ось уже 16 років поспіль, порушуючи тим самим конституційні права громадян країни. Щедро спонсоровані великими агрохолдингами політики-популісти з року в рік закликають відкласти вирішення земельного питання «до кращих часів». Юрист і адвокат Андрій Довбенко з числа тих громадських діячів, які активно лобіюють скасування неринкового мораторію. Він упевнений, що цей крок стане якісно новим етапом розвитку українського аграрного сектора і буде мати величезний позитивний ефект для всієї економіки.
Юрист Андрій Довбенко: земельна реформа Україні необхідна
Андрій Миколайович Довбенко – юрист з Києва. До недавнього часу був керуючим партнером власної юридичної фірми Evris. Як видно з офіційної біографіі Андрія Довбенко, перш ніж відкрити свою справу, він кілька років працював на різних посадах в компаніях з числа «великої четвірки»: юрфірм Ernst & Young і PricewaterhouseCoopers. Свого часу адвокат консультував в питаннях оподаткування та корпоративного права підприємства бізнесу і виробництва: від металургії та енергетики до нерухомості і аграрного бізнесу. В середині 2018 року Андрій Миколайович Довбенко оголосив про рішення піти з юридичного бізнесу, щоб зосередитися на венчурних інвестиціях. Детальніше: https://www.rbc.ua/rus/news/andrey-dovbenko-yuristov-venchurnye-investory-1534859122.html. В даний час підприємець займається запуском венчурного фонду, а також активно веде власний інтернет-блог. До слова, на його сторінках також розміщена і більш докладна інформація про Андрія Довбенко.
Юрист Андрій Довбенко: земельна реформа Україні необхідна
Сьогодні адвокат і юрист Андрій Довбенко охоче ділиться суб’єктивним поглядом на майбутнє ринку високих технологій і ключові економічні проблеми сучасної України. Однією з головних причин технологічної відсталості підприємств українського агросектора він вважає той самий горезвісний мораторій, який український уряд обіцяє міжнародним інвесторам зняти вже майже два десятиліття, проте на практиці не робить для запуску ринку землі нічого. У статті під назвою «Аграрний сектор: перспективи та перешкоди» Андрій Довбенко відзначив той факт, що український агропромисловий комплекс в останні роки демонструє стійке зростання. За підсумками 2017 року українські аграрії зібрали на 30% більше врожаю в порівнянні з 2016 роком. Юрист Андрій Довбенко робить таким чином кілька висновків:
1. Український АПК росте навіть в умовах щорічного продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель;
2. Українська земля продовжує залишатися однією з найбільш родючих і, разом з тим, недооцінених у світі;
3. Показники збору врожаю можуть і повинні бути ще вище, однак цьому заважають всеосяжна корупція і далеке від ринкових стандартів законодавство в сфері захисту прав власності.
Що ж дасть українському АПК скасування мораторію? На думку адвоката Андрія Довбенко, такий крок відновить в конституційних правах власників сільськогосподарських наділів. Так, згідно з Конституцією України, всі громадяни країни мають право вільно розпоряджатися своєю власністю. Андрій Довбенко підкреслює: рішення про запровадження мораторію було прийнято у вигляді звичайного законодавчого акту, який, як відомо, не може звужувати або обмежувати норми Основного закону. На сьогодні 96% власників землі в Україні не можуть скористатися своїм конституційним правом на її продаж. На цю проблему увагу української влади неодноразово звертав Європейський суд з прав людини, який багато років закликає уряд і парламент України знайти вихід з земельного правового тупика.
По-друге, Андрій Довбенко впевнений, що зняття мораторію дозволить сформувати ринкову, а не оцінну вартість гектара землі. Великі агрохолдинги сьогодні орендують величезні наділи за сущі копійки: від $ 800 до $ 1200 за гектар на рік. Всесвітній банк, тим часом, порахував, що в перспективі декількох років після скасування мораторію вартість оренди може зрости до $ 3500 і навіть більше. Саме тому юрист і адвокат Андрій Довбенко запевняє, що від запуску ринку землі виграють саме прості українці. Однак власники великих агрохолдингів, які звикли до надприбутків, одержуваних сьогодні, в цьому, звичайно ж, не зацікавлені.
Юрист Андрій Довбенко: земельна реформа Україні необхідна
Але головний, на думку Андрія Довбенко, плюс від зняття мораторію в тому, що малий і середній бізнес в аграрному секторі отримає можливість довгострокового планування і доступ до кредитування під заставу землі. Це найпоширеніша в світі практика розвитку агробізнесу, але вона ніколи не була доступною для українських фермерів, які сьогодні змушені шукати фінансові ресурси для розвитку не у банків, а у приватних позичальників.
Чому ж уряд і парламент так вперто стоїть на своєму і відмовляється знімати мораторій вже зараз? Тим більше, що від такого кроку вигоду отримають, в першу чергу, власники землі, а в державний бюджет одномоментно надійдуть сотні мільйонів доларів недоотриманих раніше податків? Адвокат Андрій Довбенко звертає увагу на те, що Верховна Рада в 2002 році прийняла рішення ввести мораторій як тимчасовий захід на один рік, щоб напрацювати необхідні для запуску земельного ринку зміни в законодавство, створити прозорий земельний кадастр і завершити інші формальності. Здавалося б, 16 років – більш ніж достатній термін для виконання цих завдань, але з ними українська влада не впоралася досі.
Політики лякають українців кровожерливими іноземними інвесторами, які в разі зняття мораторію скуплять землю «за копійки», а потім доведуть її до повного виснаження. На думку Андрія Довбенко, ці аргументи не витримують жодної критики, адже досить внести необхідні зміни до антимонопольного законодавства і створити контролюючі органи, завданням яких буде не допустити нецільового використання землі, а в іншому випадку – примусово відчужувати наділи на користь держави або продавати на відкритих аукціонах добропорядним інвесторам.
Незважаючи на всю складність земельного питання, юрист Андрій Довбенко впевнений: скасування мораторію варто чекати вже в найближчому майбутньому. По-перше, це зобов’язання наша країна взяла на себе в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом. І нехай у Вашингтоні трохи пом’якшили спочатку досить жорстку вимогу про терміни запуску ринку землі, проте це питання не зняте з порядку денного для України. По-друге, такий крок диктує сама логіка історичних процесів, адже всі цивілізовані країни давно перетворили землю в досить цінний товар. Розумне використання цього ресурсу здатне приносити благо всієї громади, а не тільки досить вузькому колу аграрних олігархів і латифундистів. Для запуску ліберального земельного ринку владі належить виконати велику роботу в сфері захисту прав власності та боротьби з корупцією. Юрист Андрій Довбенко впевнений: розвивати сучасне сільське господарство в умовах існування мораторію на продаж землі просто неможливо.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас