ІТ-гігантам загрожують багатомільярдні податки в країнах Азії та Латинської Америки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІТ-гігантам загрожують багатомільярдні податки в країнах Азії та Латинської Америки

Фондовий ринок
603
Країни Латинської Америки, включаючи Мексику і Чилі, а також Азії, включаючи Південну Корею і Індію, розглядають можливість введення нових податків на діяльність глобальних високотехнологічних гігантів – таких, як Google і Facebook, пише The Wall Street Journal.
Нові податки будуть відрізнятися від податків на корпоративний прибуток, які вже платять ці компанії і будуть вираховуватися як відсоток від виручки від продажу цифрових послуг. Крім того, в окремих країнах ведуться розмови про введення податків на сервіси, що передбачають збирання даних про громадян, наприклад, з метою показу таргетованої реклами.
Аналогічну пропозицію підготували в ЄС, проте останнім часом вона зустріла опір окремих політиків. Разом з тим деякі європейські країни, включаючи Великобританію, висловили готовність ввести податок на цифрові послуги в односторонньому порядку.
За словами експертів, введення нових податків може збільшити витрати цифрових гігантів на мільярди доларів, оскільки в чинних схемах компанії часто занижують оподатковувану базу в окремих країнах і фіксують значну частину виручки в країнах з низькими податками.
Так, за підрахунками влади Південної Кореї, глобальні ІТ-гіганти отримали в країні виручку в розмірі 5 трлн вон ($4,4 млрд) в минулому році, проте заплатили податки в розмірі менше ніж 100 млн вон.
За оцінкою влади ЄС, введення податку дозволило б щорічно отримувати додаткові надходження в розмірі 5 млрд євро.
Противники ініціативи, що включають лобістів, які представляють інтереси ІТ-сектору, вказують на те, що такі податки можуть призвести до подвійного оподаткування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас