НБУ пропонує передати йому повноваження з нагляду за Центральним депозитарієм і розрахунковим центром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує передати йому повноваження з нагляду за Центральним депозитарієм і розрахунковим центром

Казна та Політика
135
Національний банк України (НБУ) вважає важливим посилити свою роль в інфраструктурі фондового ринку для забезпечення фінансової стабільності в країні і пропонує передати йому повноваження оверсайту (нагляду) над Національним депозитарієм України (НДУ, Центральний депозитарій) і Розрахунковим центром (РЦ, Центральний контрагент).
Відповідну ініціативу відображено у пропозиціях НБУ до проекту закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках”, текст яких оприлюднений на веб-сайті центробанку.
НБУ при цьому пояснює, що оверсайт полягатиме у перевірці НДУ і РЦ на відповідність міжнародним стандартам Principles for Financial Market Infrastructures (PFMI), розробленим комітетом з платіжних систем і ринкової інфраструктури Банку міжнародних розрахунків (Committee on Payments and Market Infrastructures, Bank for International Settlements) та Міжнародною організацією комісій з цінних паперів (International Organization of Securities Commissions).
Водночас Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) як і раніше залишиться регулятором НДУ та РЦ і співпрацюватиме з Нацбанком в рамках оверсайту.
“До цього часу ні НДУ, ні РЦ не проходили перевірку на відповідність стандартам PFMI. Водночас Нацбанк вже має значний досвід здійснення оверсайту елементів інфраструктури фінансових ринків, оскільки здійснює оверсайт платіжних систем. Застосування набутого досвіду до роботи центрального депозитарію та центрального контрагента допоможе підвищити надійність інфраструктури ринку, а також створить передумови для його подальшого розвитку”, – цитується в повідомленні заступник голови НБУ Олег Чурій.
При цьому Нацбанк відзначає, що приведення діяльності НДУ у відповідність до міжнародних стандартів PFMI відкриє можливість для створення на його основі повноцінного єдиного центрального депозитарію. Зокрема, це дозволить НБУ здійснити передачу обслуговування державних цінних паперів з депозитарію НБУ в НДУ.
“Таким чином, буде підвищена ефективність функціонування депозитарної системи України, де існування двох депозитаріїв створює складнощі для депозитарних установ і в цілому недоцільне, зважаючи на розмір фондового ринку”, – зазначено в повідомленні Нацбанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас