НБУ в жовтні не буде пом'якшувати монетарну політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ в жовтні не буде пом'якшувати монетарну політику

Особисті фінанси
29
Національний банк України (НБУ) в жовтні не буде пом’якшувати монетарну політику, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“У зв’язку з поновленням програми МВФ, уповільненням інфляції, можу припустити, що НБУ (в жовтні – ІФ) залишить облікову ставку на колишньому рівні”, – вважає голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.
За його оцінкою, в 2019 році регулятор так само не істотно пом’якшувати монетарну політику.
“Зниження облікової ставки почнеться в разі подальшого уповільнення інфляції і зниження інфляційних очікувань. Думаю, тільки в наступному році ми це зможемо побачити. Однак підвищення цін на газ, а також заявлене урядом підвищення мінімальної заробітної плати може негативно вплинути на рівень інфляції в 2019 році, тому значення облікової ставки залишатиметься високою, як раніше “, – сказав С.Наумов.
Головний аналітик Альфа-Банку Україна Олексій Блінов також вважає, що НБУ в жовтні збереже облікову ставку на рівні 18%.
На його думку, очікуване прискорення інфляції в жовтні-грудні буде багато в чому викликано немонетарними причинами – підвищенням тарифів на газ і тепло. “Відновлення співпраці з МВФ знімає загрози для макрофінансової стабільності, тобто і опосередковані загрози прискорення інфляції. Стримуванню інфляції, а також стабільності гривні, сприяє й обмежена гривнева ліквідність на ринку. У той же час інфляція так і не загнана в цільові діапазони НБУ і її подальше уповільнення в 2019 році залишається під питанням. Тому слід очікувати, що 25 жовтня ніякого перегляду облікової ставки не відбудеться “, – додав Блінов.
Голова правління “RwSbank” Владислав Кравець вважає, що НБУ в жовтні може підвищити облікову ставку на 0,5 п.п. – до 18,5%.
Як повідомлялося, НБУ з 7 вересня 2018 року підвищив облікову ставку на 0,5 п.п. – до 18% річних для приведення рівня інфляції в межі цільового діапазону в кінці 2019 року.
Це вже шосте рішення про підвищення облікової ставки: НБУ підвищив облікову ставку з 12,5% до 13,5% річних 27 жовтня 2017 року, потім до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року, до 16% річних з 26 січня 2018 року, до 17% річних з 2 березня 2018 року і до 17,5% річних з 13 липня.
Чергове засідання комітету з монетарної політики центробанку, на якому буде обговорюватися питання облікової ставки, відбудеться 25 жовтня.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас