Світова економічна криза може повторитися - аналітик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економічна криза може повторитися - аналітик

Світ
1297
Британський аналітик Едвард Лукас вважає, що світова фінансова криза 2008 року може повторитися і тепер.
Про це він заявив у своїй доповіді “Економіка війни чи війна економік” на Безпековому форумі у Львові.
“Люди не вірять у те, що можна належним чином управляти світовою економікою. Тому що коли ситуація хороша, то відповідно банки процвітають, а коли негативна – мусять розплачуватися платники податків. Така жахлива ситуація була у 2008 році, але ми не взяли для себе належних уроків і виглядає, що криза може повторитися. Я слідкую за економічними подіями і мене жахає те, як розвивається ринок корпоративних облігацій, як відбувається поділ, розрізання, щоб якось приховати ризики. Ми знаємо, що відбувається на ринку цінних паперів і на ринку іпотеки. Бачимо у США величезний тиск, щоб поміняти ті фінансові норми, що були впроваджені після фінансової кризи для створення у банків буферів з достатньої кількості коштів для поглинання втрат. Крім того, є нетрадиційні ризики, чинники, які можуть похитнути нашу фінансову систему”, – зазначив Лукас.
Серед них він назвав недосконалу систему аудиту. Зокрема, у кондитерській мережі “Валері” після позитивних висновків аудиторів виявилося 20 мільйонів фунтів стерлінгів “сірих” грошей. Ще один із факторів ризику – кліматичні зміни.
“Можна запитати, як це пов`язано із фінансовою системою, але всі фінансові центри розміщені на прибережжі: Шанхай, Дубай, Нью-Йорк, Лондон і так далі. Що буде, коли стихія зруйнує один із них? Чи люди будуть думати, що потрібно змінити підхід до оцінки ризиків? А кібератаки? Всі вже звикли, що можуть побачити гроші на своєму рахунку у смартфоні, купити акції і відповідно отримати прибуток від своїх акцій і облігацій”, – наголосив аналітик.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас