НБУ націлений зберегти жорстку монетарну політику - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ націлений зберегти жорстку монетарну політику - банкіри

Казна та Політика
489
Національний банк України (НБУ) в жовтні не буде пом’якшувати монетарну політику, вважають банкіри.
“У зв’язку з поновленням програми МВФ, уповільненням інфляції, можу припустити, що НБУ (у жовтні – ред.) залишить облікову ставку на колишньому рівні”, – вважає голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.
За його оцінкою, в 2019 році регулятор також не буде істотно пом’якшувати монетарну політику.
“Зниження облікової ставки почнеться в разі подальшого уповільнення інфляції і зниження інфляційних очікувань. Думаю, тільки наступного року ми це зможемо побачити. Однак підвищення цін на газ, а також заявлене урядом підвищення мінімальної заробітної плати може негативно вплинути на рівень інфляції в 2019 році, тому значення облікової ставки буде залишатися високим, як раніше”, – сказав С. Наумов.
Головний аналітик Альфа-Банку України Олексій Блінов також вважає, що НБУ в жовтні збереже облікову ставку на рівні 18%.
“Нинішній рівень облікової ставки здається більш ніж достатнім для стримування інфляції”, – сказав експерт.
На його думку, очікуване прискорення інфляції в жовтні-грудні буде багато в чому викликане немонетарними причинами – підвищенням тарифів на газ і тепло. “Відновлення співпраці з МВФ знімає загрози для макрофінансової стабільності, тобто і опосередковані загрози прискорення інфляції. Стримуванню інфляції, а також стабільності гривні сприяє і обмежена гривнева ліквідність на ринку, що зберігається. Водночас інфляція так і не загнана в цільові діапазони НБУ і її подальше уповільнення в 2019 році залишається під питанням. Тому слід очікувати, що 25 жовтня ніякого перегляду облікової ставки не відбудеться”, – додав О. Блінов.
Голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що НБУ в жовтні може підвищити облікову ставку на 0,5 п. п. – до 18,5%.
“Облікова ставка з 26 жовтня може зрости до 18,5%. Корекція облікової ставки у бік підвищення дозволить створити певну “подушку безпеки для курсу гривні на період до отримання першого траншу за новою програмою з МВФ, яка стане індикатором для припливу в країну інвестицій від інших міжнародних фінансових організацій. Підвищення облікової ставки призведе до підвищення прибутковості ОВДП, що дозволить зберегти привабливість державних цінних паперів України для портфельних інвесторів. Це дозволить згладити можливий короткостроковий вплив виведення дивідендів і виплати ПДВ на курс гривні”, – сказав банкір.
Начальник відділу по роботі з інвесторами банку “Кредит Дніпро” Андрій Приходько також вважає високою ймовірність підвищення облікової ставки до 18,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас