Як впливає рівень доходів на успішність у школі (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як впливає рівень доходів на успішність у школі (дослідження)

Особисті фінанси
4080
Дослідження Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) показало, що різниця в успішності між дітьми із заможних сімей і сімей з матеріальними проблемами починається з 10 років і розвивається далі протягом процесу навчання.
Про це повідомляється на сайті Організації.
Дослідження “Рівність в освіті: подолання бар’єрів для соціальної мобільності” показало, що в середньому понад 2/3 опитаних 15-річних і більш ніж 2/3 опитаних у віці 25-29 років вказали, що розрив в успішності відзначається вже в 10-річному віці.
Дослідження знайшло зв’язок між соціально-економічним станом і успішністю: школярі, які відвідували більш престижні в соціальному та економічному плані школи, краще складали іспити.
В середньому в 2015 році 48% школярів відвідували школи з нижчим рівнем соціально-економічного забезпечення. Цей показник особливо не змінився в більшості країн за останні десять років.
Якщо учні з малозабезпечених і неблагополучних сімей, які відвідують школи більш високого рівня, показують на 78 балів кращі результати в навчанні, ніж ті, що відвідують непрестижні школи. У деяких країнах ця різниця становить понад 130 балів.
Також дослідження показало, що тільки чверть малозабезпечених учнів задоволені своїм життям, відчувають себе соціально залученими в школі і не переживають через навчання.
У Хорватії, Чехії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Нідерландах, Ісландії, Латвії та Швейцарії таких учнів більше 30%, але в інших європейських країнах їх відсоток менше 20%.
Згідно з результатами дослідження, в Німеччині учні з сімей з низьким рівнем доходів показують низькі результати шкільної успішності, порівняно з учнями з інших країн (15% порівняно з 21% у середньому за даними 34 країн, які брали участь у дослідженні).
Так, в Новій Зеландії змогли скласти випускні іспити в 18 років 39% дітей, чиї батьки не отримали середньої освіти. У Фінляндії цей показник склав 34%, в Чехії – 3,4%, Словаччині – 6,1%, Італії – 6,7%.
Дослідники ОЕСР дійшли висновку, що в світі немає жодної країни, якій би вдалося позбутися соціально-економічної нерівності в освіті.
Всього в країнах, що брали участь у дослідженнях ОЕСР, 41% дітей досяг вищого рівня освіти в порівнянні зі своїми батьками. Найвищі показники продемонструвала Південна Корея — 57%.
Зазначимо, Finance.ua вже сьогодні допомагає багатьом своїм читачам відкладати більше коштів на освіту дітей. Для цього працює “Бонус до депозиту”. Спеціальна програма дозволяє отримувати підвищені процентні ставки за вкладами багатьох банків в Україні.

Подивитися на бонуси 🧒

За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас