Фінансистів змусять відповісти за чужі гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансистів змусять відповісти за чужі гроші

Казна та Політика
885
Небанківські фінустанови почали готувати до нового регулятора — Нацбанку. І до того, що фінансисти називають “сплітом” — закриття Нацкомфінпослуг і переведення всіх його підопічних під головування НБУ. Необхідний законопроект (№2413а) доопрацьований до другого читання в Раді і, як сподіваються нацбанківці, ось-ось буде ухвалений депутатами. Тому видали документ під багатообіцяючим заголовком «Майбутнє регулювання небанківського фінансового сектору», але одразу вказали, що це не остаточна версія документа, а проект до обговорення.
В ньому окреслено вимоги, які чекають фінансистів. При їх визначенні в НБУ відштовхувалися не стільки від виду фінансової структури (в окрему категорію виділили тільки страховиків), скільки від принципів її роботи. До кожного виду компаній, що переходять під опіку Центробанку, окремі вимоги висуватися не будуть:
Страхових компаній і посередників.
Лізингових компаній та юросіб, що надають послуги з фінансового лізингу.
Факторингові компанії.
Кредитні спілки.
Бюро кредитних історій.
Ломбард.
Інші фінансові компанії, що займаються валютообменом, переказом коштів, наданням позик і гарантій та ін.
Всіх, крім страховиків розділять на дві категорії – залежно від того, за чиї кошти працюватимуть фінансисти: свої власні або залучені на відкритому ринку, наприклад, у вигляді депозитів. До тих, хто має намір збирати гроші «на вулиці» і працювати з ними, ставляться дуже суворі вимоги — майже такі самі, як до банків.
Мінімальний початковий і регулятивний капітал – не менше ніж €5 млн.
Норматив достатності регулятивного капіталу – не менше ніж 8%.
Норматив концентрації кредитних ризиків на одного контрагента – не більше ніж 25%.
Норматив миттєвої ліквідності – понад 60%.
При цьому в Нацбанку обіцяють, що не вимагатимуть виконання показників відразу. І розроблять графік поступового підвищення значень нормативів за прикладом того, який діє для банків у частині докапіталізації.
Виняток чиновники хочуть зробити тільки для кредитних спілок. Вони напирають на те, що в ЄС подібні організації можуть кредитувати за рахунок залучених коштів без дотримання обов’язкових вимог до капіталу і жорстких нормативів. Але щоб імплементувати аналогічні заходи в нашій країні, Нацбанку доведеться поклопотати перед європейськими партнерами – подібні послаблення не допускаються підписаною Угодою про асоціацію з ЄС, а значить, у неї доведеться вносити зміни.
Якщо чиновники впораються, кредитні спілки отримають ексклюзивне право залучати гроші у людей і видавати за рахунок них позики. Всі інші небанківські установи зможуть розраховувати на фондування тільки від юросіб.
Страхові і всі інші
Перепишуть правила і для страховиків. Перш за все, для них піднімуть планку мінімального капіталу. Новий стандарт «для всіх» – €2,2 млн (зараз – 1 млн. грн.). Для компаній, що займаються страхуванням життя, мінімалка зросте до €3,2 млн. (зараз – 1,5 млн. грн.). Крім того, наглядати НБУ буде і за виконанням інших вимог:
До необхідного платоспроможного капіталу.
До технічних резервів.
До розміру відповідних власних фондів.
До лімітів власних фондів.
І хоча конкретних показників до страхових спецнормативів банківський регулятор не оприлюднив, як і у випадку з кредитними організаціями обіцяв підвищувати їх плавно-відповідно до графіка.
Всі інші фінкомпанії в Нацбанку вважають безпечними з точки зору можливих загроз для стабільності ринку. А тому вимагати від них виконання будь-яких нормативів або встановлювати планку мінімального капіталу не планують. А якщо такі заходи в майбутньому і будуть вжиті, йдеться в документі, то вони абсолютно точно будуть необтяжливими для фінансистів.
Єдиний стандарт
При цьому до всіх без винятку компаній хочуть застосовувати єдині базові правила. Перш за все, мова йде про ліцензування всіх видів діяльності в НБУ. Крім того, для небанківських структур пропишуть загальні вимоги до структури корпоративного управління, а також ділової репутації менеджменту.
А от надавати все різноманіття фінпослуг небанківські компанії під крилом Нацбанку не зможуть. Залежно від бізнес-моделі, чиновники будуть дозволяти фінансистам надавати людям тільки «логічно виправдані» для їх основного виду діяльності допоміжні послуги.
Наприклад, компаніям, що займаються прийомом платежів, дозволять отримати допліцензію на обмін валют. І не більше того. А факторингові компанії зможуть крім основної діяльності видавати кредити і надавати гарантії.
Все це, впевнені чиновники, має зробити ринок прозорим і безпечним для споживачів. І захистити українців від відвертих шахраїв і просто невмілих менеджерів. Втім, озвучені Нацбанком параметри на першому етапі реформи можуть не досягти декларованої мети. А ринку доведеться пережити масштабний «фінкомпад» – виконати вимоги нового регулятора зможуть далеко не всі фінансисти.
Олена Лисенко, Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас