Прописка «автоматом» - місце проживання українців реєструватимуть по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прописка «автоматом» - місце проживання українців реєструватимуть по-новому

Казна та Політика
3661
Незабаром в Україні можуть змінитися правила реєстрації місця проживання. У Верховній Раді зареєстрували проект закону № 9218 «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», який радикально змінює саму суть адресної реєстрації. Першу версію документа чиновники показали ще в квітні цього року. І хоча відтоді його трохи видозмінили, автори декларують перед собою ту саму мету – полегшити процес прописки і виписки з житла. А заодно – зібрати побільше даних про українців.
Нинішню процедуру складно назвати дружелюбною. Щоб поставити штамп у паспорті, українцям доводиться збирати від 3-х до 5-ти різних документів, які потім треба віднести в орган реєстрації або районний центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Часто не обходиться без черг і нервів.
Побороти всі ці неприємності і покликаний документ. Втім, і в ньому не обійшлося без спірних моментів.
Довіряй але перевіряй
Ключове ноу-хау проекту – розрекламований декларативний принцип. Для того щоб зареєструвати місце проживання, необхідно буде лише подати заяву. Для цього достатньо відвідати будь-який орган реєстрації/ЦНАП. Або зовсім заповнити папір в електронному вигляді на сайті або відправити поштою. Перевіряти достовірність даних без вагомої на те причини не будуть. З одного боку, свобода, з іншого – ризики.
Боротися з останніми будуть штрафами, причому, аж ніяк не драконівськими. Вся відповідальність за подання недостовірних даних ляже на плечі самих заявників. Якщо з’ясується, що людина навмисне вказала неправильну адресу, їй загрожує штраф у розмірі 850-1700 грн. А при повторному порушенні 1700-3400 грн. Хоча це далеко не єдиний спосіб захисту від підробки. А в деяких випадках чиновники зможуть попросити прописаного підтвердити своє проживання за місцем реєстрації:
За заявою власника квартири або іншої зареєстрованої в ній людини про те, що особа, яка зареєструвала місце проживання, не проживає в ній.
За зверненням одного з батьків про те, що дитина не проживає за місцем реєстрації.
За зверненням влади, які отримали документально підтверджену інформацію про те, що особа не проживає в житло.
При вступі до школи – якщо керівництво останньої попросить підтвердити проживання дитини на території, що «обслуговується».
У разі подання скарги на рішення про анулювання реєстраційних дій.
Якщо інформація, що міститься в реєстрі тергромади (їх повинні будуть створити до 1 січня 2020 року), вказує на те, що в квартирі зареєстровані більше трьох сімей.
«Абсолютним нововведенням є процедура автоматичної реєстрації місця проживання та зняття з місця реєстрації. Так, наприклад, при подачі заяви про реєстрацію народження дитини, батьки в цій же заяві можуть вказати місце проживання новонародженого, а не подавати ще одну, як в чинному законі. Таким чином законопроект розширює вже передбачені права і робить процедуру реєстрації місця проживання зручнішою», – розповіла UBR.ua юрист ЮФ Eterna Law Маргарита Татарова.
Комуналка без прописки
Законопроект не тільки полегшує процедуру реєстрації та зняття з реєстрації для українців та іноземців, які перебувають в Україні на законних підставах. Але і спрощує обмін інформацією між державними органами за рахунок запуску єдиного реєстру, до якого будуть підключені локальні бази даних на місцях. Крім іншого, це відкриває можливість для влади контролювати зміну місця проживання громадян. За умови, звісно, що ті захочуть «світити» свої адреси. Адже ніякого покарання за відсутність прописки проект не передбачає.
Авторів проекту, втім, ця обставина аніскільки не бентежить. Адже, кажуть вони, чинна система обов’язкової прописки ще гірша. Оскільки близько третини населення зареєстрована не там, де проживає, а там, де має нерухомість на правах власності. Тому ніякої шкоди від декларативного принципу не буде.
Подбали розробники документа і про справедливе нарахування плати за послуги ЖКГ. Позаяк реєстрація в Україні стане фактично добровільним заходом, управителям не потрібно буде прив’язуватися до даних про прописаних у квартирі осіб. А перераховувати комунальні платіжки через зміну кількості мешканців квартири можна буде тільки за умови зміни фактичної кількості осіб.
«В цілому закон досить прогресивний і дійсно може знизити бюрократичне навантаження. Крім того, він дозволить державі отримати додаткову статистичну інформацію, спростить контроль за, наприклад, наданням субсидій, впорядкує військовий і облік виборців за адресами фактичного проживання в автоматичному режимі. Втім, не виключені і зловживання «декларативністю» реєстрації та відсутністю відповідальності за неподання інформації про зміну місця проживання», – зауважив у розмові з UBR.ua адвокат, керуючий партнер ЮК «Альянс Правових Сил» Віталій Собкович.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас