НБУ радить небанківським фінустановам пройти тести для підготовки до нового регулювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ радить небанківським фінустановам пройти тести для підготовки до нового регулювання

Казна та Політика
220
Небанківський ринок України в разі ухвалення закону про “спліт” має всі дані для того, щоб розуміти, до чого готуватися, на які питання звертати увагу, яким вимогам відповідати, щоб залишитися на ринку, повідомив директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.
“Цьому ринку зараз, на мій погляд, набагато простіше, ніж тоді було банкам. У 2014-2015 рр. банківський ринок знаходився в умовах кризи, збройної агресії та відсутності комплексного розуміння майбутнього розвитку у них і у самого регулятора, який теж переформатувався. Ринок щодня чекав новин. Ми самі були змушені підлаштовуватися під певні глобальні загальноекономічні процеси”, – сказав він.
Як вважає О. Бевз, кожен з учасників небанківського фінринку може сам визначити, як він пройде три прості і одночасно складні тести, щоб залишитися на ринку.
За його словами, перший тест – наявність реального капіталу. Велика частина українських банків, приблизно 70%, була виведена через недостатність капіталу.
“Ми не говоримо про статутний капітал, який сформований відповідно до законодавства, ми говоримо про власний капітал з урахуванням реальної оцінки активів і ризиків залежно від типу компанії. Це буде перший тест. Я не знаю, яка кількість компаній його не пройде”, – зазначив О. Бевз.
Другий тест – фінансовий моніторинг. Для деяких небанківських установ цей процес буде дещо простіший, оскільки вони не здійснюють розрахунково-касове обслуговування клієнтів. Водночас можуть бути питання про неякісні активи, схеми з потенційного відмивання грошей, реальність тих чи інших операцій, наприклад, з перестрахування.
“До речі, спростую тезу, яка часто звучить, що нібито НБУ заперечує перестрахування як клас. Це неправда. Ми прекрасно розуміємо важливість цього напрямку діяльності страхового ринку, яка в деяких сегментах є критично важливою. Але треба чесно відповісти собі на питання: чи всі процеси, які відбуваються в цьому сегменті, є, по суті, перестрахуванням або страхуванням? Питання використання інструментів фінансового ринку в цілях, що не відповідають високим стандартам функціонування цього ринку, буде обов’язково вивчатися”, – зазначив він.
Третій тест – прозора структура власності, де, упевнений директор департаменту ліцензування НБУ, не може бути жодних компромісів. За його словами, повноцінне, адекватне розкриття структури власників – це одна з базових ліцензійних умов, і компанії, які не розкриють реальних власників, не повинні перебувати на ринку. З цього все починається: всі інші наглядові дії починаються з того, що регулятор розуміє, хто володіє компанією.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас