Ціни на сигарети незабаром різко підуть вгору: причини і прогнози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на сигарети незабаром різко підуть вгору: причини і прогнози

Особисті фінанси
1524
У новому законопроекті Кабмін запропонував знову збільшити акцизну ставку на сигарети, що, безумовно, позначиться і на ціні виробів. Сайт “Сегодня” розбирався, як незабаром зросте вартість тютюнової продукції, навіщо це уряду і яких ще сюрпризів можна очікувати, пише Сегодня.
В Раді зареєстровано сім законопроектів, які покликані врегулювати ринок тютюнової продукції тим чи іншим способом. Так, один із законопроектів, який швидко став гучним, документ №9085, пропонує додатково проіндексувати ставки акцизів на тютюнові та алкогольні вироби.
Кабмін подав цей законопроект разом з держбюджетом на 2019 р. Документ повинен внести зміни до Податкового кодексу та збільшити ставки акцизу в середньому майже на 9%. Наприклад, якщо ставка податку на тисячу сигарет з фільтром становила 2071 грн, то зараз пропонується підняти її до 2257,4 грн. Здавалося б, ці зміни не дуже значні, але, нагадаємо, що щорічно акциз на тютюнові вироби в Україні і так повинен зростати на 20%.
Ще минулого року уряд прийняв восьмирічний план підвищення акцизу. До 2025 р. акциз на тютюнову продукцію в Україні повинен досягти європейського рівня, а отже, через це щорічно він підвищується на 20%. Згадаймо, що 2017 р. мінімальний акциз з однієї пачки сигарет становив 8,9 грн, але вже до 2025 року він повинен становити 90 євро за 1000 сигарет, тобто 1,8 євро за пачку (за сьогоднішнім курсом це близько 58 грн).
В уряді ж зазначають, що такі підвищення потрібні для того, щоб перекривати темпи інфляції. Але, на думку експертів, це просто спроба по-швидкому наповнити бюджет, щоб закрити дірки, адже рівень інфляції в Україні набагато нижче.
“У нас є зобов’язання перед Євросоюзом підвищити до мінімального роздрібного акцизу ЄС. І ми це робимо, виходячи з курсу. Підвищення було розбите десь на 23% на рік, і всі виробники прекрасно розуміли, що акциз підніметься. А це Кабмін ввів, щоб проіндексувати інфляцію. Ми побачили девальвацію гривні на 3%, а інфляцію на 8%. І для того, щоб дійти до європейського акцизу, нам потрібно орієнтуватися на курс долара або євро, але ніяк не на інфляцію”, – розповідає в коментарі сайту “Сегодня” Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас