За негативним сценарієм ще 5 банків потребують докапіталізації - Рожкова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За негативним сценарієм ще 5 банків потребують докапіталізації - Рожкова

Фондовий ринок
1679
Головний висновок, який зробив регулятор, в тому, що рівень стійкості банківської системи суттєво покращився у порівнянні з попередніми роками.
Про це розповіла перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова в ефірі передачі “Фінансовий тиждень”.
“Майже всі банки змогли значно покращити якість своїх портфелів, якість своїх балансів, що продемонструвало високий запас міцності до можливих негативних сценаріїв, які ми закладали в стрес-тесті”, – розказує Катерина Рожкова.
За словами експерта, за базовим сценарієм 8 банків потребували докапіталізації в обсязі аж 6 млрд грн.
“За негативним сценарієм ще 5 банків потребують докапіталізації, і це обсяг 42 млрд грн. Ті банки, які потребують докапіталізації повинні нам принести план і сказати, що вони зроблять, щоб зміцнити ці позиції, які не витримали стресового сценарію. Виконати його потрібно буде протягом 2019 року. А в січні 2020 року ми будемо повторювати, і подивимось, як ситуація змінилась”, – додає вона.
Як зазначила Рожкова, за показники базового і негативного сценарію розглядались ВВП, інфляція, темп девальвації нацвалюти.
“В комфортних умовах розвинених економік іноді відбуваються проблеми в окремих банках. Це такий же бізнес, як і будь який інший, тільки більш соціально відповідальний. Такі ситуації будуть відбуватися, але, ті банки, яким залишилось виконати програму до кінця цього року згідно з нашими вимогами, вони з цим впораються. З 1 січня у банках багато чого змінилось, хтось збільшив кредитний портфель, хтось збільшив доходи, тощо. Ми бачимо позитивну динаміку. Це дає нам впевненість в тому, що ніяких неочікуваних подій в банківському секторі не відбудеться”, – пояснює Рожкова.
Питання досягнення статутного капіталу рівня 500 млн закріплено в законі. Регулятор змінив графік, і тепер збільшення до 300 млн буде до середини 2020 року, потім до середини 2022 року, і останнє – середина 2024.
“Ми бачимо зараз 15-16 банків, у яких відсутнє бачення подальшого розвитку, тобто відсутня банківська бізнес-модель. Це невеличкі банки, які в період кризи були в замороженому стані, а зараз вони не розуміють, що їм робити. Ми плануємо зустрітись із усіма власниками, оскільки вони не завжди розуміють перспективи. Сьогодні є можливість перереєстрації з банка на фінансову установу, і є багато банків, які вже таким шляхом пішли. Ці банки здали банківську ліцензію, отримали ліцензію небанківської фінансової установи, здійснюють перекази, валютообмінні операції”, – сказала заступник голови НБУ.
За матеріалами:
Фінансовий тиждень
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас