Рівень Світового океану може зрости на 15 метрів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень Світового океану може зрости на 15 метрів

Світ
1518
Рівень Світового океану може піднятися на 2,4 м до 2100 року і на 15 м до 2300 року, якщо викиди парникових газів в атмосферу залишаться на тому ж стабільно високому рівні.
Про це йдеться в дослідженні кліматологів з університету Рутгерса, яке наводить «EurekAlert!».
Зростання рівня Світового океану загрожує затопленням острівним державам і прибережним територіям. Зараз, за ​​даними вчених, в зоні ризику перебувають 11% з 7,6 млрд людей, що живуть у світі. Всі вони проживають на висоті менше 10 м над рівнем моря.
Дослідники склали кліматичну модель на основі спостережень за впливом обсягу викидів парникових газів на підвищення рівня світового океану в Атлантік-Сіті, Нью-Джерсі і в Сінгапурі. У разі, якщо обсяг викидів парникових газів найближчим часом не скоротиться, танення льодів на полюсах призведе до повеней і затоплення цілих міст, попереджають вчені.
З 1993 року рівень Світового океану зріс на 77,1 мм, або на 3,1 мм на рік. Причиною стало глобальне підвищення температури, яке призвело до танення льодовиків у Гренландії і Антарктиці.
Нещодавно стало відомо, що найтовщий лід в Арктиці почав руйнуватися через стрибки температури, відкриваючи води на півночі Гренландії. Раніше в цьому регіоні був товстий лід навіть влітку. Основною причиною кліматологи називають різкі стрибки температур в Північній півкулі. Море біля північного узбережжя Гренландії було завжди замерзлим, його називали «останнім крижаним районом», який зможе зупинити глобальне потепління. Але в 2018 році руйнування крижаного покриву відбулося вже двічі.
Вчені вважають, що з 2030 по 2050 рік під час літнього періоду лід у Північному Льодовитому океані почне повністю зникати.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас