Порошенко підписав закон про збереження українських лісів: штрафи і контроль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав закон про збереження українських лісів: штрафи і контроль

Казна та Політика
1239
Президент Петро Порошенко підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів”, повідомляється на офіційному сайті глави держави в середу.
Законом в кілька разів підвищуються штрафи за незаконну вирубку і знищення лісових культур і молодняку.
Відповідні зміни вносяться, зокрема, до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу і закону “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів”.
Уряду доручено розробити комплексну програму відновлення лісового фонду України і визначити першочергові обсяги робіт з відновлення лісів і лісорозведення, охорони лісів від пожеж, захисту від шкідників і хвороб, інших лісогосподарських заходів.
“Впровадження норм закону дозволить зберегти екологічну безпеку України і створить дієвий механізм запобігання вчиненню злочинів, пов’язаних з незаконним вирубленням”, – йдеться в повідомленні.
Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №5495, яким, зокрема, обмежила внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м на рік і тимчасово заборонила експорт дров (відповідні правки були внесені до другого читання).
Крім цього, суттєво посилено адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу і його подальший експорт поза митним контролем (контрабанду).
Зокрема, штраф на незаконну вирубку і перевезення, зберігання незаконно вирубаних дерев підвищено до 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (неоподатковуваний мінімум – 17 грн), а для посадових осіб – до 75-150 неоподатковуваних мінімумів (раніше 5-10 і 7 12 неоподатковуваних відповідно). У разі повторного правопорушення протягом року розмір штрафу становить для громадян 30-60 неоподатковуваних мінімумів, для посадових осіб – від 300 до 600.
Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або приховування від митного контролю необробленого лісоматеріалу або пиломатеріалів цінних або рідкісних порід карається позбавленням волі терміном на 3-5 років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням її службового становища карається позбавленням волі на 5-10 років з позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна. Якщо ці дії вчинені організованою групою осіб або в особливо великих розмірах, передбачено позбавлення волі на 10-12 років з позбавленням права займатися певною діяльністю протягом трьох років і з конфіскацією майна.
В кінці липня президент України Петро Порошенко наклав вето на ухвалений Верховною Радою закон і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями. “Президент України повністю підтримує посилення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. Але не підтримує лобістські схеми, які потрапили в закон між першим і другим читанням, зокрема норми, що суперечать Угоді України і ЄС про зону вільної торгівлі”, – зазначили в прес-службі АП.
6 вересня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №5495 з поправками президента України. Законопроект з поправками президента, що виключають пункт про заборону експорту паливної деревини, підтримали 246 народних депутатів.
Водночас, на думку голови профільного комітету ВР Віктора Галасюка, парламент повинен повернутися до цього питання і знайти можливості збереження заборони експорту дров, під виглядом яких з України вивозиться ліс-кругляк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас