Відлига у лютому. З чого почнеться валютна лібералізація в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відлига у лютому. З чого почнеться валютна лібералізація в Україні

Казна та Політика
2032
НБУ анонсував початок валютної лібералізації. Офіційно вона розпочнеться 7 лютого, з набранням чинності нового закону «Про валюту». Документ замінить собою чинний досі Декрет про валютне регулювання 1993 року.
З яких новацій регулятор почне нову сторінку в історії валютного ринку країни поки невідомо: НБУ поки що тільки готує нормативну базу, яка покаже, які обмеження залишаться в силі, а які — ні.
Учасники ринку не очікують від Нацбанку повного «відкриття шлюзів», але побоюються, що не встигнуть підготуватися до нового формату валютного регулювання через те, що регулятор відвів їм на це всього місяць часу.
Яким хочуть бачити «нову валютну реальність» банкіри і фінансисти і що про це думає НБУ? Про це говорили учасники Першого валютного форуму, організованого порталом «Мінфін» і компанією Finline.
Довгоочікуваний лютий
НБУ вже запланував ряд послаблень, які наберуть чинності відразу, тобто з 7 лютого. Йдеться про наступні зміни:
Граничний термін розрахунків за експортно-імпортними операціями розширять зі 180 до 365 днів. Зупиняти діяльність компанії за порушення цього періоду правоохоронні органи більше не будуть.
Валютний нагляд скасують для зовнішньоекономічних контрактів до 150 тис., а після змін правил фінмоніторингу планка зросте до 300 тис.
Індивідуальні ліцензії на купівлю активів за кордоном замінять системою лімітів на подібні угоди.
Банкам та їх клієнтам більше не доведеться реєструвати зовнішні запозичення. Досить буде просто повідомити НБУ про подібної операції вже по факту.
Внесення платежів у валюті за програмами страхування життя і купівлю за валюту ОВДП (але за умови участі банку) буде дозволено.
Продаж банками валюти онлайн легалізують.
«Ми змінюємо саму логіку регулювання: зараз НБУ діє за принципом валютного нагляду, який замислювався спочатку для того, щоб запобігти відтоку капіталу з країни. З лютого ми переходимо до валютного контролю: це означає, що регулятор буде просто стежити за тим, щоб встановлені обмеження виконувалися — не більше», — розповів під час форуму заступник директора департаменту відкритих ринків НБУ Емал Бахтарі.
За словами першої заступниці глави НБУ Катерини Рожкової, зараз валютне регулювання заплутане між 56 різними нормативними актами. На виході — після набрання чинності Закону про валюту — ринок буде орієнтуватися на 7 широких регуляцій.
Але як зазначає Бахтарі, Нацбанк точно не має наміру робити миттєву лібералізацію. Зміни будуть, але регулятор не зніме всі обмеження відразу. “Ми працюємо над проектом. Але Нацбанк його заздалегідь не опублікує, такі речі дуже чутливі для ринку. Тому що саме збережеться і в якій саме формі, ми побачимо після нового року”, — сказав він.
Повний проект нормативної бази НБУ має намір представити на початку січня. Тобто всього за місяць до офіційного набрання чинності Закону про валюту.
На все про все — місяць
Учасники ринку не дуже задоволені повільністю НБУ. За словами співзасновника інвестиційної групи Універ Тараса Козака, з огляду на період новорічних свят, велика частина банкірів та фінансистів просто не встигне опрацювати пропозиції Нацбанку.
Побачити «нормативку», що готується, раніше, ніж в січні, хочуть і депутати. За словами заступника голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Михайла Довбенко, лібералізація повинна бути комплексною, тому до процесу потрібно залучати не тільки НБУ, але й інші держоргани, зокрема Держфіскальную службу.
«Потрібно сідати та обговорювати багато питань. Як ми будемо це робити, якщо на вивчення нормативної бази НБУ у нас залишається всього лише місяць. І як взагалі можна обговорювати регулювання, якщо ми не знаємо, до чого нас в принципі веде Нацбанк?», — запитує Довбенко.
Регулятор пояснює свою логіку тим, що не може передбачити економічні та політичні умови, в яких ринку доведеться працювати цієї зими. «Все залежить від економічної ситуації в країні, плюс потрібно враховувати фактор виборів», — каже Бахтарі.
Що стосується зовнішніх макроекономічних умов, то, на думку члена виконкому Українського товариства фінансових аналітиків Віталія Шапрана, до кінця року Україна може розраховувати на «попутний вітер» з точки зору валютної лібералізації.
Нова реальність
В цілому банкіри та фінансисти не очікують серйозних пом’якшень від НБУ у лютому. За словами експерта Центру економічної стратегії Романа Сульжика, регулятор дав зрозуміти, що поки що не бачить передумов для повного «відкручування гайок».
«На жаль, наші перші зустрічі з НБУ (з приводу закону про валюту — ред.,) показали, що НБУ нічого робити не збирається через те, що в наступному році будуть вибори. І всі ті надії, які ми покладали, коли писали цей закон, чекаючи лібералізацію, поки не збудуться», — каже Сульжик.
Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова зазначила, що досвід інших країн свідчить про те, що миттєве пом’якшення далеко не завжди призводить до позитивних результатів. За її словами, банківський сектор підтримує «поступову лібералізацію».
«Шляхом швидкого зняття обмежень пішов Ізраїль в 1977 році. Через два роки вони були змушені знову «закрити» ринок. Повноцінну лібералізацію в Ізраїлі довелося відкласти, в кінцевому підсумку вона тривала 15 років», — розповіла Коробкова.
Віталій Шапран вважає, що серйозним гальмом на шляху до повноцінної лібералізації залишаються великі розміри тіньового сектора в економіці. За його даними, обсяги тіньових оборудок в Україні становлять $25-30 млрд.
Проте ринок уже обговорює можливі сценарії розвитку після того, як всі його учасники звикнуть працювати в нових умовах. На думку Тараса Козака, одним з перших напрямків еволюції ринку повинна стати біржова торгівля валютою.
«Компанії повинні мати право купувати і продавати валюту не тільки через банк, який бере велику комісію, але і там, де продавець і покупець самі зможуть знайти один одного», — вважає Козак.
Концептуально з цим згодні і в НБУ. За словами Емала Бахтарі, рух ринку дійсно має бути направлений у бік біржової торгівлі, але спочатку потрібно створити середовище, в якому всі його учасники зможуть працювати без валютних обмежень.
На думку Михайла Довбенко про особливості роботи регулятора на цьому етапі говорити поки рано. «Чи буде Нацбанк стежити за прозорістю ринку, коли він стане повністю вільним? Давайте спочатку сформуємо безпосередньо сам ринок, відкриємо шлюзи хоча б наполовину, а вже потім будемо обговорювати, як правильно в цьому «басейні» плавати», — зазначив Довбенко.
Але в будь-якому випадку кардинальні зміни настануть вже у лютому 2019 року, впевнений Роман Сульжик. За його словами, якщо раніше доля валютних обмежень залежала від депутатів Ради, то тепер це питання повністю знаходиться у веденні НБУ. А це означає, що у ринку з’явиться можливість самому безпосередньо впливати на процеси валютного регулювання.
Ольга Терещенко
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас