Позичте атому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичте атому

Фондовий ринок
962
Дмитро ГОНГАЛЬСЬКИЙ
Енергоатом не зможе повністю розмістити всі свої облігації до кінця року. 22 грудня відбудеться один з найбільших випусків корпоративних облігацій 2003 року, який проводить «Енергоатом», на суму 500 млн грн. Альфа-Банк, що є лід-менеджером, з минулого тижня розпочав прийом заявок від потенційних покупців паперів. Наразі інтерес банкірів до облігацій доволі стриманий. Ще минулого літа президент «Енергоатома» Сергій Тулуб заявив, що кілька банківських установ зацікавлені в купівлі паперів. Серед основних претендентів було названо шість банківських установ: Промінвестбанк, «Аваль», Укрсоцбанк, Брокбізнесбанк і два держбанки — Ощадбанк і Укрексімбанк.
Причому перші три мали стати основними покупцями облігацій. До цього списку треба додати й Альфа-Банк, який мав намір придбати папери на суму близько 200 млн грн.
Цілком природно, що без попередніх угод на ринок ніхто не виходить, особливо, коли йдеться про одну з найбільших позик. З урахуванням цих домовленостей успіх розміщення майже гарантовано. Однак деякі банки з названого списку вирішили не поспішати з придбанням. Як розповів банкір одного із системних банків, проблема полягає в ліквідності самих банківських установ, що знизилась, і високих відсоткових ставках на ринку міжбанківського кредитування. За прибутковості облігацій у 12% річних ресурси на міжбанку торгуються під 20%. Відповідно банки віддають перевагу працювати на коротких грошах. «Ніхто не купуватиме папери собі на збиток», — резюмував банкір.
У Брокбізнесбанку, «Авалі» й Укрсоцбанку рішення про купівлю паперів до кінця минулого тижня прийнято не було. У Промінвестбанку, Ощадбанку й Укрексімбанку утримуються від коментарів на цю тему. Це, звичайно, не означає, що банкіри взагалі відмовляться від придбання облігацій «Енергоатома». Зрештою, все залежатиме від згоди Нацбанку на надання рефінансування під заставу облігацій. Власне, це й стане основним стимулом придбання облігацій.
У разі надання рефінансування окрім лід-менеджера Альфа-Банку покупцями, швидше за все, будуть обслуговуючі банки-партнери компанії: «Аваль», Укрексімбанк і Промінвестбанк. Однак малоймовірно, що НБУ ухвалить рішення про надання кредитів під заставу облігацій до кінця року. Крім того, самі банки навряд чи визначаться до кінця року про укладання оборудки. Недаремно «Енергоатом» встановив термін розміщення облігацій до 1 червня 2004 року. Щоб знайти інвесторів, півроку достатньо, як, утім, і для прийняття рішення НБУ про рефінансування.
Довідка
Облігації номіналом у 1 тис. грн випускаються в бездокументарній формі без додаткового забезпечення зі щоквартальною виплатою купона за ставкою 12% річних і терміном погашення 18 грудня 2006 року. Умовами випуску передбачено достроковий частковий викуп облігацій за номінальною вартістю щокварталу впродовж двох банківських днів, починаючи з 17 січня 2005 року. Кошти використовуються для добудування другого енергоблока Хмельницької АЕС і четвертого — Рівненської АЕС.
Електризована емісія
Максим Русинов
Чи вдасться «Енергоатому» продати облігації на ринку і чим вони можуть зацікавити інвесторів, розповідає директор з корпоративного розвитку компанії Максим Русинов.
— Чим ви поясните те, що певні банки не наважуються купувати облігації компанії?
— Гадаю, більшість банків, які зацікавилися облігаціями «Енергоатома», найближчим часом ухвалять позитивне рішення. Навряд чи зараз будь-хто з них зможе чітко сказати, придбаватиме він папери чи ні. Є ціла низка чинників, які має оцінити потенційний покупець, перш ніж здійснювати операцію. Після того як ми опублікували проспект емісії, процес прийняття рішення прискориться.
— Ви не боїтеся, що розміщення може продовжитися й наступного року?
— Все залежатиме від ситуації на фінансовому ринку й інтересу до паперів з боку не лише банків, а й інших інвесторів, зокрема фізичних осіб. Імовірно, основна частина коштів від продажу облігацій надійде наступного року вже хоча б тому, що з 22 грудня (початок розміщення паперів) до 1 січня залишилося небагато часу. Розміщення облігацій — це ринковий процес. Він не може відбутися в чітко зазначений термін. Існують чіткі робочі графіки введення в експлуатацію атомних енергоблоків. Наше завдання — забезпечити необхідне фінансування запланованих заходів, зокрема за рахунок коштів, залучених з фінансового ринку.
— Багато банкірів слабкою стороною облігацій «Енергоатома» вважають їхню низьку прибутковість і великі борги держкомпанії. На вашу думку, ці вади можуть відштовхнути потенційних інвесторів від купівлі облігацій?
— Підвищуючи відсоткову ставку, не можна не враховувати зростання тарифу на електроенергію для «Енергоатома» і, як наслідок, зростання ціни електроенергії для кінцевих споживачів, зокрема експортно орієнтованих енергомістких споживачів. Установлений рівень прибутковості облігацій, обслуговування яких відбувається за рахунок коштів від продажу електроенергії, дає змогу розподілити фінансове навантаження на тариф без кризових наслідків. До того ж 12% — нормальна прибутковість для консервативного інструмента. А щодо високих ставок на міжбанку, то сумнівно, що упродовж терміну обігу облігацій «Енергоатома» вони залишаться незмінними. Урегулювання боргових зобов’язань «Енергоринку», на жаль, перебуває поза компетенцією самої компанії.
— Ви розглядаєте можливість випуску єврооблігацій?
— У перспективі компанія може випустити єврооблігації. Проте для цього необхідно реструктуризувати заборгованість, провести аудит компанії за міжнародними стандартами і реструктуризацію компанії.
— Можливо, включення прибутковості в тариф за електроенергію було помилкою, адже ви не можете змінювати вартість облігацій?
— Річ у тім, що плата за електроенергію — це основне джерело прибутків «Енергоатома», яке використовується для погашення зобов’язань за облігаціями. Іншим альтернативним ресурсом може бути зниження боргів «Енергоринку» перед компанією. Проте діюча структура «Енергоринку» наразі недостатньо конкурентна і не дає змоги використати механізм зниження заборгованості.
— Наскільки велика ймовірність збільшення боргу «Енергоринку» перед «Енергоатомом»?
— Тенденція, що спостерігається з 2000 року, свідчить, що рівень розрахунків за електроенергію зростає.
— Як позначиться зміна системи розрахунків за електроенергію на погашенні облігацій, тим більше, що втрати «Енергоатома» у зв’язку з цими нововведеннями можуть становити 100 млн грн?
— Це не вплине на обслуговування зобов’язань за облігаціями. Забезпечення виплат за паперами є цільовою статтею тарифу на електроенергію і не залежатиме від запровадження пропорційної системи оплати.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас