В Україні дозволили розміщувати дитсадки в будинках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні дозволили розміщувати дитсадки в будинках

Казна та Політика
983
В Україні з 1 жовтня набрали чинності нові державні будівельні норми з проектування дитсадків, якими, зокрема, дозволено розміщувати в житлових будинках вбудовані та вбудовано-прибудовані дошкільні установи.
Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.
«Набрали чинності нові державні будівельні норми щодо дошкільних закладів. Вже з 1 жовтня в Україні дозволено проектувати невеликі дитячі садки, вбудовані або вбудовано-прибудовані до перших поверхів житлових будинків. Це може стати справді дієвим способом вирішення гострої проблеми з нестачею місць у дитсадках, яка існує сьогодні», – сказав він.
За словами Парцхаладзе, впровадження цієї зміни сприятиме зменшенню диспропорції між будівництвом житла і соціальної інфраструктури в населених пунктах, зняттю соціальної напруги з катастрофічною нестачею місць у дитсадках. Крім того, це дозволить уникнути додаткового транспортного навантаження на дороги.
Згідно з новими ДБН, розміщення дошкільних навчальних закладів дозволено у вигляді вбудованих в 1-2 поверхи житлових будинків приміщень груп короткочасного (до 4-х годин) перебування, вбудованих в 1-2 поверхи житлових будинків дошкільних навчальних закладів загального розвитку (ясел, ясел-садків, дитсадків) місткістю до 80 місць.
Також можна вбудовувати або прибудовувати в 1-2 поверхи житлових будинків дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 120 місць (до 6 груп), прибудовувати дошкільні навчальні заклади загального розвитку місткістю до 160 місць (до 8 груп) до глухих торців житлових будинків.
При цьому, при проектуванні таких дитсадків повинні обов’язково враховуватися необхідні пожежні вимоги і відповідні норми ДБН щодо житлових будинків. Земельна ділянка такого дитсадка має відділятися від прибудинкової території житлового будинку огорожею та зеленими насадженнями.
Організація та озеленення групових майданчиків, інсоляція і освітленість приміщень у вбудованих і вбудовано-прибудованих дитсадках повинна відповідати вимогам ДБН щодо захисту територій і будинків від шуму і вимогам Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого МОЗ.
Мінрегіон також вивчає необхідність дозволити проектувати невеликі вбудовані та вбудовано-прибудовані до житлових будинків початкові школи (1-4 класи).
Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові для виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас