Вчені вперше об'єднали три мозки для читання думок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені вперше об'єднали три мозки для читання думок

Технології&Авто
803
Електроенцефалографія (ЕЕГ) дозволяє реєструвати патерни активності нейронів мозку за допомогою закріплених на черепі електродів. Зворотного результату можна домогтися за допомогою транскраніальної магнітної стимуляції (ТМС), збуджуючи нейрони за допомогою слабких зовнішніх магнітних полів. Останнім часом нейрофізіологи домоглися вражаючого успіху і в інтерпретації даних ЕЕГ, і в магнітній стимуляції, що дає надію на створення в майбутньому повноцінної системи комунікацій, зв’язку, який дозволить безпосередньо обмінюватися якщо не думками, то простими сигналами, не вимагаючи навіть перетворення їх на слова.
Раніше дослідники вже з’єднували мізки мавп і щурів так, що одна з них могла передавати команди на моторну кору іншого. Однак ця методика вимагає використання масиву мікроелектродів, впроваджених безпосередньо в мозок. Для людини така процедура занадто небезпечна, а неінвазивні методи ЕЕГ і ТМС дають набагато більш «зашумлену» картинку.
Однак потроху фахівцям вдається впоратися з цими недоліками, чому особливо сприяє використання сучасних алгоритмів аналізу і розпізнавання патернів, які залучають можливості штучного інтелекту. Все це дозволило Раджешу Рао (Rajesh Rao) і його колегам з Вашингтонського університету і Університету Карнегі-Меллон застосувати ЕЕГ і ТМС для створення першого зразка “Інтернету мізків” – BrainNet, що з’єднав мізки трьох добровольців одночасно. У статті, представленій в онлайн-бібліотеці препринтів ArXiv.org, вчені пишуть: «Отриманий результат відкриває можливості майбутніх інтерфейсів мозок — мозок“, які забезпечать колективне вирішення людьми завдань з використанням “соціальної мережі“ пов’язаних мізків».
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас