Платіжний баланс у серпні зведено з профіцитом $27 млн - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платіжний баланс у серпні зведено з профіцитом $27 млн - НБУ

Казна та Політика
276
Платіжний баланс в серпні зведено з профіцитом на рівні $27 млн, повідомив Національний банк України (НБУ).
За даними НБУ, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в серпні в порівнянні з липнем зменшився до $601 млн завдяки скороченню дефіциту торгівлі товарами. “Цьому сприяло насамперед істотне сповільнення річних темпів зростання імпорту товарів, яке було більш суттєвим у порівнянні з уповільненням зростання експорту”, – пояснює НБУ.
За даними НБУ, в січні-серпні дефіцит поточного рахунку склав $2,1 млрд, тоді як за аналогічний період минулого року дефіцит становив $833 млрд.
Обсяги експорту товарів у серпні зросли на 10,5%, до $3,7 млрд. “Незначне сповільнення зростання експорту в порівнянні з липнем було зумовлено перш за все скороченням обсягів металургійного виробництва та складнощами з вантажними перевезеннями Азовським морем”, зазначає центробанк. В результаті цього зростання експорту металургійної продукції сповільнилося до 11,2% р/р. Водночас експорт продовольчих товарів збільшився на 6,3% р/р і досяг рекордного для серпня значення завдяки зростанню світових цін на пшеницю і великим обсягам зібраного врожаю олійних культур.
Загалом за січень-серпень експорт зріс на 11,6% в порівнянні з відповідним періодом минулого року, до $28,2 млрд.
За даними регулятора, обсяги імпорту товарів в серпні склали майже $5 млрд, однак його зростання істотно сповільнилося – до 17,4% в річному вимірі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас