США можуть постраждати більше за всіх від суперечки з торговими партнерами - дослідження ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США можуть постраждати більше за всіх від суперечки з торговими партнерами - дослідження ЄЦБ

Світ
367
ВВП США може знизитися приблизно на 2% за підсумками першого року масштабного конфлікту Штатів з їх торговими партнерами, тоді як економіки Китаю та інших країн опиняться в більш виграшному становищі, свідчить дослідження Європейського центрального банку (ЄЦБ).
Сценарій, що оцінювався експертами ЄЦБ, передбачає підвищення Вашингтоном мит на весь обсяг імпортованих Штатами товарів на 10 процентних пунктів (п. п.), а також аналогічне збільшення мита на американські товари торговими партнерами країни як заходи у відповідь.
В цих умовах ВВП США впаде приблизно на 2% за перший рік, показало дослідження ЄЦБ. Підвищення ввізних мит і, відповідно, цін на різні товари, скоротить наявні доходи американців, а також негативно позначиться на діловій довірі, що в свою чергу призведе до погіршення показників приватного споживання та капіталовкладень компаній.
Все це, як очікується, нівелює позитивні наслідки підвищення мит, до яких експерти ЄЦБ відносять очікуване збільшення попиту американських споживачів на місцеві товари.
“Очевидно, що економіка країни, що вводить мита, які провокують реакцію, перебуває в найгіршому становищі, – відзначають в ЄЦБ. – Її чекає погіршення рівня життя населення і втрата робочих місць”.
Згідно з тим же сценарієм ЄЦБ, китайська економіка посилить зростання протягом першого року. Незважаючи на те, що США будуть імпортувати менше товарів з КНР, Пекін компенсує це за рахунок нарощування обсягів торгівлі з іншими країнами, відзначають в ЄЦБ.
Крім того, китайські експортери, як очікується, зможуть збільшити свої частки на світовому ринку на тлі зниження поставок більш дорогих американських товарів.
Європейські експортери також можуть виграти у разі такого торгового конфлікту, хоча це буде залежати від того, наскільки швидко країни будуть знаходити можливості для заміщення американських товарів, вважають аналітики ЄЦБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас