Владислав Кравець: чи законно банки блокують рахунки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Владислав Кравець: чи законно банки блокують рахунки?

Особисті фінанси
2282
Дедалі частіше в Мережі з’являються повідомлення від обурених клієнтів, що банк заблокував їхній рахунок. Підставою є відмова надати дані про себе у відділення банку. Чому так відбувається?
Ще в 2015 році набула чинності постанова НБУ №417, яка затвердила Положення з фінансового моніторингу, згідно з яким банки зобов’язані щорічно перевіряти дані своїх клієнтів.
Але, на жаль, останні три роки банки і регулятор більше думали про очищення ринку. Одні – як не стати черговою установою, що покинула фінансовий ринок, інші – про оздоровлення системи загалом. Цього року вищевказана постанова стала активніше контролюватися і виконуватися.
Таким чином, за законодавством банк раз на рік зобов’язаний уточнювати/оновлювати дані власників рахунків. Іншими словами – переконуватися, що саме ця людина реально користується рахунком.
Найчастіше банки запрошують клієнтів у відділення з документами (паспорт і код), іноді проводять цю процедуру в онлайн-режимі.
І як би банкам не хотілося зайвий раз турбувати своїх клієнтів, вони зобов’язані провести цю процедуру.
Річ у тім, що існують налагоджені злочинні схеми, коли рахунки відкриваються приватними особами, але реально використовуються іншими.
Наприклад, людина відкриває картку і «підв’язує» до неї спеціально куплену сім-карту. І за певну винагороду передає їх злочинцям (наркоторговцям, торговцям зброєю, контрабандистам і т.д.), які, зі зрозумілих причин, офіційно не «світяться».
Аналогічно людина може оформити і статус фізичної особи-підприємця, за дорученням передавши права на здійснення операцій іншій людині.
Таким чином, в країні проводиться діяльність «чорного» ринку, що не тільки призводить до втрат бюджету, але іноді становить реальну загрозу здоров’ю та життю кожного з нас.
Тому банки звертають увагу на картки й рахунки, за якими немає розрахунків у магазинах, покупок або знять на невеликі суми, але відбуваються поодинокі операції і зняття в банкоматах на великі суми.
У липні 2018 року Нацбанк розіслав банкам офіційний лист, в якому прописані рекомендації щодо фінансового моніторингу.
Зокрема, банк може не просто заблокувати проведення операції, але і закрити рахунки клієнта, якщо той під час процедури проходження верифікації/ідентифікації надасть фінустанові недостовірну інформацію або інформацію з метою введення в оману.
При цьому хочу підкреслити, що банки можуть запитувати дані для проходження ідентифікації клієнта не частіше ніж один раз на рік. Якщо йдеться не про фінансовий моніторинг окремих операцій на суми від 150 тис. грн.
Якщо банк зловживає і викликає до себе у відділення клієнтів частіше, або ж блокує рахунки без телефону або електронною поштою з запрошенням – краще приїхати у відділення банку і пройти ідентифікацію. Це допоможе врегулювати питання подальшої співпраці або зняти гроші і закрити рахунок.
Владислав Кравець, Голова Правління «RwS bank»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас