У Нацбанку сказали, коли держмонополії зможуть вийти на відкриті ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку сказали, коли держмонополії зможуть вийти на відкриті ринки

Казна та Політика
116
Державні монополії в Україні мають проблеми з фінансуванням, оскільки зовнішні ринки для них закриті.
Про це під час Ukrainian Financial Forum 2018 заявила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.
“Що робити держмонополіям? Де вони обслуговуватимуться? Де отримуватимуть фінансування? Зовнішні ринки для них закриті: у цих компаній є проблеми з обслуговуванням боргів”, – сказала представник НБУ.
За словами Рожкової, на сьогодні держмонополії мають єдину можливість фінансування – обслуговування в держбанках. Водночас, за словами Рожкової, Україна вже зіткнулася з ситуацією, коли інвестор, який претендує на приватизацію державного Укргазбанку, висунув умову до структури його активів – зменшити баланс банку на частку державних монополій.
“Будь-який приватний інвестор висуває вимоги до структури активів. Що стосується Укргазбанку, який зараз розвивається як еко-банк, інвестори хочуть, щоб баланс банку був зменшений на частку державних монополій. Не секрет, що держмонополії обслуговуються і кредитуються в держбанках”, – сказала Рожкова.
За її словами, вихід з цієї ситуації полягає в створенні незалежних наглядових рад у держмонополіях, які сформують стратегії розвитку цих компаній. Це дасть змогу держмонополіям вийти на зовнішні ринки і вирішити проблеми з фінансуванням.
“Після того, як держмонополії отримають незалежні наглядові ради, будуть сформовані стратегії розвитку цих компаній. Тоді ці компанії зможуть вийти на відкриті ринки, залучати фінансування, організовувати конкурси, а не використати єдину можливість – обслуговування в держбанках”, – заявила Рожкова.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас