В Україні пропонують вчетверо скоротити ставку єдиного соцвнеску — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні пропонують вчетверо скоротити ставку єдиного соцвнеску

Казна та Політика
2330
В Україні збираються кардинально переписати правила для єдиного соціального внеску (ЄСВ). Змінити хочуть все — правила нарахування і навіть саму ставку. Для цього у Верховну Раду внесли законопроект №8322, і його вже схвалив парламентський комітет з питань соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Його готували Ірина Єфремова, Ігор Бриченко і ще кілька депутатів Народного фронту.
Новим документом пропонується замінити принцип, що давно діє: з максимальним порогом нарахування ЄСВ у розмірі 22% від встановленого розміру мінімальної зарплати. До цього порога соцвнесок нараховується, а понад — ні.
Законопроектом же №8322 пропонується запровадити регресивну шкалу ставок. Чим більший дохід нараховано — тим менша ставка соцвнеску застосовується. Великі оклади намагаються вивести з тіні.
«Чим вище зарплата у працівника, тим більше резонів повинно бути у його роботодавця платити йому білу зарплату — для цього пропонується регресивна шкала. Неофіційну частину окладів хочуть вивести з тіні. Для тих же, хто отримував мінімальну зарплату, нічого не зміниться — вони продовжать платити стільки ж. А інші будуть платити менше», — прокоментували UBR.ua законопроект керуючий партнер ЮК «Альянс правових сил» Віталій Собкович.
Нові регресивні ставки будуть застосовуватися тільки до окладів на основному робочому місці людини.
«Якщо співробітник працює ще й за сумісництвом, то ставка ЄСВ з його доходів за сумісництвом становитиме ті самі 22%, і в межах максимальної бази ЄСВ (у 2019 р. — 22 951,50 грн)», — уточнили UBR.ua у Kreston Guarantee Group Ukraine. При цьому, як і раніше, доведеться доплатити до мінімального рівня соцвнеску, якщо зарплата менше «мінімалки» (до 2019 р. — 918,06 грн).
Як бонус законопроектом пропонується повернути скасовані оздоровчі путівки для застрахованих працівників і їхніх дітей. Сюди хочуть включити:
  • видачу путівок на санаторно-курортне лікування;
  • лікування та відпочинок дітей працівників у дитячих таборах і санаторіях;
  • направлення на фізкультурно-оздоровчі і спортивні заходи.
Хоча всі розуміють, що ці можливості будуть затребувані головним чином на держпідприємствах і менше зацікавлять приватні компанії.
«Раніше цим займалися кадровики, але не впевнений, що ці заходи будуть користуватися попитом з боку працівників. До того ж важливе питання, куди саме будуть відправляти працівників та їхніх дітей. Більшість санаторіїв і таборів у нас зовсім застаріли і відносяться до радянського фонду. Швидше за все, цей пункт внесли в документ «для галочки», — вважає Собкович.
Що це дасть
Найбільше нововведення відчують ті, чиї оклади перевищують 56 тис. грн на місяць. Насамперед, це топ-менеджери компаній, що славляться великими заробітками, які частково виплачуються в конвертах. Розробники законопроекту вважають, що такий підхід дозволить збільшити відрахування до Пенсійного фонду та зменшити його дефіцит. Хоча з ними згодні не всі.
«Близько 75% платників ЄСВ платять відрахування з мінімалки, і тільки 25% з великих сум. Не так вже й багато в нашій країні великих окладів, тому не думаю, що влада сильно збільшить податкові збори завдяки новому підходу. Водночас створить купу проблем для бізнесу. На додачу до всіх інших: до запланованого урядом збільшення мінімальної зарплати з 2019 року — він підвищить і без того серйозне податкове навантаження на роботодавців (що неминуче призведе до нового витка інфляції і підвищення цін на всі споживчі товари)», — запевнила UBR.ua податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас