На українських дорогах звузили смуги руху: експерт пояснив, навіщо це потрібно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українських дорогах звузили смуги руху: експерт пояснив, навіщо це потрібно

Технології&Авто
3633
В Україні з 1 вересня 2018 року дозволили звужувати смуги руху на дорогах.
Як пояснив радник міністра інфраструктури України, фахівець з питань транспорту Віктор Загреба, оптимальна ширина смуг на безпечній дорозі не повинна перевищувати три метри.
“У населених пунктах смуга руху повинна бути не ширшою, ніж три метри. Ширина легкового автомобіля близько 2 метрів, автобуса – 2,75-2,9 м. Зараз у Києві стандартна ширина – 3,75 м, це як у Німеччині на автобанах. Тільки у них немає обмеження швидкості зовсім, а у нас нібито 50 км/год. Але часто є смуги 4 м, 4,5 м, 5 м або 6 м. Чим ширша смуга, тим швидше по ній їде водій, це науковий факт. Відповідно, в місті ширина смуг, де ходять автобуси та вантажівки – 3 м, а на тихих, спокійних вуличках – 2,75 м, можливо, навіть 2,5 м”, – розповів Загреба.
Він зазначив, що у Києві є кілька вулиць, де смуги руху вужчі, ніж 3,75 м. Серед них – Північний міст і вулиця Володимирська. “Це було подано як виняток, мовляв, у нас немає місця, а нам потрібно більше смуг”, – сказав Загреба.
При цьому фахівець вважає, що збільшення кількості смуг не позбавить Київ заторів.
“Це ще один міф. Мовляв, якщо додати смуг, то Київ поїде. Не поїде. Закон такий: додаючи нові смуги і розв’язки, місто лише збільшує попит. Наприклад, з’явилися тендери на реконструкцію Голосіївського проспекту, і замовник написав, що потрібно додати ще дві смуги, їх буде шість. Можливо, в перші два тижні після такого ремонту жителям району буде здаватися, що заторів менше. І багато з них підуть купувати собі машини. Чи хороше це рішення? Ні, бо це авто не буде де припаркувати в центрі. І це нескінченний процес. США через це вже пройшли і в Нью-Йорку розбирають хайвеї, знижують швидкість руху, бо переконалися, що система не працює”, – запевнив Загреба.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас