Нацбанк спростив доступ іноземців до внутрішніх держоблігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк спростив доступ іноземців до внутрішніх держоблігацій

Казна та Політика
309
Правління Національного банку (НБУ) затвердило низку змін до нормативно-правових актів для забезпечення законодавчого врегулювання процесу розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
Про це повідомили у прес-службі регулятора.
Нацбанк вніс зміни в акти для обліку паперів, отриманих у якості застави, а також врегулювання проведення операцій з ОВДП нерезидентами та порядку купівлі іноземної валюти з метою повернення за кордон іноземних інвестицій.
Так, НБУ визначив порядок обслуговування операцій розміщення ОВДП серед клієнтів первинних дилерів, що надає доступ на первинний ринок ОВДП приватним інвесторам.
Також регулятор встановив особливості проведення розрахунків за операціями з ОВДП, стороною яких є нерезидент:
- операції з банками та нерезидентами можна буде проводити без обмежень;
- операції з іншими контрагентами можна буде проводити лише на фондовій біржі з розрахунками за принципом “поставка цінних паперів проти оплати”;
- для купівлі іноземної валюти нерезидентами з метою повернення за кордон іноземних інвестицій за результатами операцій з ОВДП необхідно буде подавати максимально спрощений перелік документів.
Крім того, НБУ врегулював механізм обслуговування операцій рефінансування під заставу пулу активів, а саме визначений порядок проведення операцій блокування ОВДП за такими операціями та передбачена можливість НБУ при виконанні функцій депозитарної установи обліковувати цінні папери банків, що передаються в заставу на користь Нацбанку.
Такі кроки сприятимуть удосконаленню взаємодії між Нацбанком, як депозитарієм цінних паперів, і його клієнтами, а також дозволять спростити порядок проведення нерезидентами валютних операцій за результатами продажу ОВДП.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас