Оборона, медицина, дороги: як розподілять нове фінансування в 2019 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оборона, медицина, дороги: як розподілять нове фінансування в 2019 році

Казна та Політика
727
Держбюджет України другий рік поспіль може стати оборонним. Найсильніше, згідно із законопроектом №9000, мають зрости витрати на обороноздатність країни – на 17%: з торішніх 86,6 млрд. грн. до 101,4 млрд грн. Це було передбачувано з урахуванням військових дій, які ведуться на території нашої країни (в 2018 році видатки на оборону зросли на чверть). Чиновники більше задумалися про людей і трохи менше про технічне спорядження військ.
Левова частка коштів Міноборони – 81,6 млрд. грн. – повинна використовуватися за програмою «Забезпечення діяльності Збройних Сил України, підготовка кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни». Її фінансування було збільшено на 20,3% (на 16,6 млрд. грн.). В першу чергу додаткові бюджетні кошти підуть на збільшення зарплат військовослужбовцям.
Видатки на ремонт, придбання і модернізацію озброєння та військової техніки пропонують збільшити лише на 612,7 млн ​​грн. Всього на ці потреби має бути спрямовано близько 16,97 млрд. грн. Тобто зростання видатків на озброєння буде відставати від збільшення фінансування особового складу. Що може бути цілком логічно не тільки з точки зору рівня життя військовослужбовців, але в частині планів України щодо вступу до НАТО. Поки зарплати наших військових значно поступаються окладам північноатлантичного альянсу.
Додаткові вливання в свої бюджети отримають і інші силові структури. Чиновники пропонують збільшити витрати на Міністерство внутрішніх справ на 25% – до 82,3 млрд грн. Фінансування прикордонників має підрости на 16% (до 10,8 млрд. грн.), Нацполіції – на 21% (до 29,6 млрд. грн.), СБУ – на 25% (до 9,4 млрд грн.).
Там також чекають підвищення зарплат, ближче до рівня військових: представляючи бюджет-2019 прем’єр Володимир Гройсман пообіцяв, що «військовослужбовець буде отримувати не менше 10 тис. грн», а в інших силових структурах, за його словами, зарплата буде не менше 9 тис. грн. Навряд чи хтось буде противитися таким змінам. Навіть МВФ не обмежував цих витрат, і не вимагав економити на фінансуванні силових органів.
Різко збільшиться бюджетне фінансування дорожнього будівництва, що сьогодні надзвичайно актуально для України. Держагентство автомобільних доріг України в 2019 році з бюджету має отримати майже на 54% більше, ніж в 2018-му – 17,7 млрд. грн.
Куди меншими темпами влада збирається збільшувати вливання в охорону здоров’я – тільки на 10%, на нього виділять 92,3 млрд. грн. При цьому в розподілі бюджетних коштів, що спрямовуються на медицину, відбулися істотні зміни. Потрібно відзначити різке збільшення фінансування по одному з напрямків – по первинній медичній допомозі (по лінії Національної служби здоров’я України). Майже вдвічі: якщо в бюджеті-2018 на ці цілі закладали 8,3 млрд грн., то на наступний рік – вже 15,3 млрд. грн.
Швидше за все, це пов’язано з проведенням на вимогу МВФ медичної реформи. У його Меморандумі сфера надання первинних медичних послуг повинна «отримувати бюджетне фінансування з урахуванням кількості громадян, які зареєструються у конкретного лікаря в конкретному медзакладі». За даними Кабміну, на поточний момент близько 18 млн. українців уклали договори зі своїми лікарями, а до кінця цього року очікується оформлення 20 млн. договорів.
Справжнім сюрпризом в новому держбюджеті стало серйозне скорочення витрат на комунальні пільги для населення. Фінансування субсидій в 2019 р. скорочується на 16 млрд. грн. – до 55,5 млрд грн. Це невблаганно призведе до скорочення числа їх одержувачів. На цьому наполягав МВФ разом з підвищенням ціни на газ для населення. Наш головний кредитор неодноразово підкреслював, що за рахунок такого субсидування проводилося приховане фінансування «Нафтогазу», і наполягав на тому, щоб комунальні тарифи для населення були виведені на ринковий рівень.
У минулому Меморандумі МВФ було обговорене зростання газового тарифу людям на 23,5%, але поки до кінця невідомо, на яку цифру влада вийде цієї осені. Чиновники поки що обережні і її не називають: глава НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв сьогодні заявив лише, що була досягнута принципова домовленість з Фондом – без уточнення суті. Що залишає надію на поетапне підвищення газового цінника і сум в комунальних платіжках.
Розпорядником найбільшої суми бюджетних коштів в 2019 р. буде Міністерство соціальної політики – на його потреби виділяється понад 177 млрд. грн. Але тільки з однієї причини – через зростання дефіциту Пенсійного фонду, який після нового підвищення пенсій в наступній року підніметься на 19,5%, і досягне 166,5 млрд. грн.
Володимир Цхвендіані
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас