Експерти пояснили, чому реконструювати старі будинки неможливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пояснили, чому реконструювати старі будинки неможливо

Нерухомість
5204
Половина житлофонду потребує реконструкції, а в уряді все ще не розробили чіткої програми реновації. За офіційною інформацією Мінрегіону, на кінець 2017 року в Україні більше 50% житлового фонду застаріло і потребувало реконструкції, а 7,5% (75 млн кв. м) – зовсім непридатні для життя.
У кожної будівлі, в залежності від типу споруди, є термін експлуатації. Наприклад, капітальні будинки з кам’яними і цегляними стінами можуть прослужити більше 150 років, будинки з шлакоблоку всього близько 70 років, а ось дерев’яні і брущаті живуть і зовсім не більше 50 років. Україна активно забудовувалася багатоповерхівками в 50-70-х роках минулого століття, тому зараз в країні масово закінчується термін експлуатації “хрущовок”, передає Сегодня.
Тільки в Києві нараховують близько 3,2 тисячі об’єктів, які необхідно реконструювати, і це, переважно, хрущовки і сталінки.
Але, не зважаючи на те, що терміни експлуатації будинків добігають кінця, влада вирішувати цю проблему не поспішає. І суть навіть не у відсутності бажання або фінансування, а в тому, що в чинному законодавстві просто немає норм проведення реконструкції.
Точніше, вони є, але втілити їх в реальність практично неможливо.
Відповідно до закону, який був прийнятий ще в 2006 р, щоб почати реконструкцію житлового будинку, потрібно отримати згоду 100% жителів.
Домогтися згоди від усіх мешканців багатоквартирного будинку на практиці – неможливо. Але, крім необхідності 100% згоди, в чинному законодавстві є чимало інших нюансів. Конфедерація будівельників України відзначає, що головними питаннями залишається відсутність чіткої процедури реновації і гарантій для всіх сторін.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас