День фінансів, 17 вересня: "рекорди" сальдо, невтішні прогнози JPMorgan, втрати від "Північного потоку-2" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 17 вересня: "рекорди" сальдо, невтішні прогнози JPMorgan, втрати від "Північного потоку-2"

632
Понеділок, день важкий. Ранок розпочався з невтішної статистики Держстату. Виявляється, у січні-липні 2018 негативне сальдо становило $4,1 млрд! Що в 1,5 разу більше, ніж за аналогічний період минулого року – $2,8 млрд. Давайте спробуємо розібратися в нашій щотижневій рубриці «термін понеділка», що ж таке це «сальдо» і чому не дуже добре, коли воно від’ємне.

Що це?
Сальдо – різниця між надходженнями і витратами за певний проміжок часу. Якщо розглядати зовнішньоторговельні відносини, часто розрізняють:
  • Сальдо торгового балансу — різниця між вартістю експорту і імпорту.
  • Сальдо платіжного балансу — різниця між надходженнями з-за кордону та платежами за кордон.
Якщо сальдо від’ємне?
Додатнє сальдо торгового балансу – це коли країна більше продає, ніж купує. Від’ємне сальдо торгового балансу – країна більше купує, ніж продає. Від’ємний торговий баланс в таких країнах, як США та Велика Британія, наприклад, дозволяє стримувати інфляцію і підтримувати високий рівень життя за рахунок перенесення трудомістких виробництв за межі держави. Ці країни мають високотехнологічні галузі економіки, що залучає суттєві обсяги капіталу з усього світу. У більшості інших країн від’ємне сальдо торгового балансу свідчить про неконкурентноспроможність експортних галузей економіки. Це часто призводить до девальвації грошей країни. Все тому, що вона не може розплачуватися за імпортні закупівлі.
Решта новин понеділка теж не дуже тішили: 🙈 🙉 🙊
Витрати України на освіту – одні з найвищих у світі. Після стрімкого знецінення гривні державні видатки на освіту в реальному вираженні зменшилися на 35% протягом двох років. Це наблизило Україну до показників інших країн, хоча витрати на освіту все ще залишаються серед найвищих у світі. Проблема в тому, що кошти використовуються неефективно.
Хабарі при отриманні дозволів на будівництво зростають. Будівельна галузь стала однією з найбільш корумпованих в Україні, а розмір хабарів з часів президентства Віктора Януковича зріс в рази. В Одесі, наприклад, за Януковича вимагали 5 доларів за квадратний метр, а зараз – 20.
JPMorgan очікує нової світової фінансової кризи. Аналітики JPMorgan Chase & Co. створили модель оцінки строків і глибини наступної фінансової кризи. Десять років тому крах Lehman Brothers спричинив обвал ринків і серію надзвичайних заходів у відповідь, і експерти JPMorgan вважають, що інвесторам варто закладатися на нову кризу вже 2020 року.
Після запуску «Північного потоку-2» Україна втратить 3 млрд дол. Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв впевнений, що після запуску російського газопроводу «Північний потік-2» Україна втратить 3 млрд доларів, які щорічно отримує від транзиту газу через територію нашої країни.
Станцію київського метрополітену «Львівська брама» добудують… але не скоро. У «замороженому» стані станція перебуває з 1996 року, хоча будівництво розпочалося ще 1991 року. І хоча будівництво «Львівської брами» є в проекті генплану Києва та його приміських зон, до 2020 року гроші видаватися не будуть.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас