В Україні запускається єдина система для невідкладної допомоги: через супутник та майже за 9 хвилин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запускається єдина система для невідкладної допомоги: через супутник та майже за 9 хвилин

Казна та Політика
911
У країні триває реформа екстреної медичної допомоги – МОЗ готується до запуску електронної системи для невідкладної допомоги “Централь 103”. У перспективі вона об’єднає всі українські оперативно-диспетчерські служби (ОДС) в єдиний ресурс, що дозволить швидко обмінюватися даними про вхідні дзвінки. Які ще переваги надасть нова система, дізналася “Сегодня”.
Коли і де
Найближчим часом до “Централь 103” підключать вісім областей (Вінницьку, Донецьку, Запорізьку, Одеську, Полтавську, Тернопільську, Харківську, Херсонську) і Київ. Наразі в тестовому режимі. На обкатку системи чиновники виділяють рік. Після цього, якщо результати будуть позитивними, “Централь” впровадять в інших регіонах. В майбутньому “Централь 103” взаємодіятиме з системою E-Health. Це допоможе створити повноцінну електронну медкарту пацієнта, а також дозволить системам обмінюватися даними – медики на виклик зможуть онлайн отримати доступ до історії хвороби пацієнта. Поки ж система тестується, в Міністерстві охорони здоров’я збираються розробити єдині вимоги до оперативно-диспетчерських служб.
Швидкість і супутник
Насамперед обмін даними допоможе налагодити контакт між службами.
“Відсутність взаємодії призводить до абсурдних ситуацій. Наприклад, при ДТП на кордоні двох областей виїжджає бригада швидкої, яка розташована далі від місця події, але формально саме вона повинна прийняти виклик”, – розповідають в Міністерстві охорони здоров’я.
Система ж покликана оптимізувати роботу ОДС і підвищити їх ефективність. Якщо сьогодні середній час обробки виклику становить 3-5 хвилин, то “Централь 103” повинна скоротити його до однієї хвилини. Це стане можливим завдяки автоматичному підбору доступних найближчих бригад – сьогодні диспетчери обдзвонюють екіпажі самостійно. А щоб система “бачила” місце розташування кожної команди і її статус, на всіх машинах екстреної допомоги встановлять GPS. Це допоможе швидким швидше добиратися до пацієнтів – замість сьогоднішніх 16-20 хвилин за 9-12 хвилин.
Виклик без дзвінка
Виклик швидкої допомоги стане також доступним для людей з порушеннями слуху та мовлення – таких, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні близько одного мільйона. “Централь 103” передбачає неголосовий виклик – можна буде просто послати повідомлення диспетчеру.
Також при необхідності система допоможе диспетчерам швидко залучити до надання екстреної допомоги працівників інших екстрених служб – поліції і рятувальників.
“В рамках проекту ми вперше в режимі реального часу побачимо, на яких етапах виникають проблеми. На основі цих даних Агентство екстреної медицини зможе давати рекомендації щодо підвищення якості надання допомоги, – пояснює голова проекту з оптимізації роботи ОДС екстреної меддопомоги Роман Ланський. – Наприклад, це можуть бути поради щодо необхідної кількості бригад в певному регіоні і місць їх розміщення”.
Фельдшер Віталій Роїк з Миколаївщини каже, що у них в області подібна система вже діє:
“Швидкість приїзду бригад тепер на висоті. Але мінус ресурсу в тому, що він досі не поділяє виклики на профільні та непрофільні. Часто доводиться виїжджати до тих, кому термінова допомога не потрібна”.
Лікар Людмила Циганкова сумнівається, що “Централь” зможе без допомоги диспетчерів коректно розподіляти виклики:
“Тільки диспетчер знає, яке обладнання в якій машині і де кваліфікація екіпажу більше підходить під виклик.
Марія Пирогова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас