Держбюджет-2019: ремонт місцевих доріг і реформа екстреної медицини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбюджет-2019: ремонт місцевих доріг і реформа екстреної медицини

Казна та Політика
726
У суботу, 15 вересня, у Верховній Раді був зареєстрований урядовий законопроект про державний бюджет на 2019 рік – №9000. Самого тексту документа на порталі ВР ще немає, однак увечері 14 вересня прем’єр публічно представив законопроект на засіданні Кабміну.
У своїй презентації він назвав деякі основні цифри бюджету країни на наступний рік.
У презентації проект названий “Бюджет розбудови країни”, і ця назва красномовно свідчить про те, що економічна ситуація в Україні наступного року має поліпшуватися. Ми проаналізували показники, названі прем’єром.
  • Зростання ВВП – 3%
Такий же показник зростання економіки було закладено в бюджеті на 2018 рік, і, за словами прем’єр-міністра України, він виявився перевиконаним. За підсумками II кварталу зростання ВВП становило 3,6%. Проте план на наступний рік вирішили не збільшувати, хоча допускають, що він також буде перевиконаний. А ось на наступні роки – на середньострокову перспективу – уряд Володимира Гройсмана пророкує зростання ВВП на 5-7%.
  • Інфляція – 7,4%
У бюджеті на поточний рік передбачено, що до кінця грудня інфляція сповільниться до 9,9% (рівень подорожчання основних груп товарів і послуг за 12 місяців). Нагадаємо, на грудень 2017-го річна інфляція становила 13,7%. Поки – з початку поточного року по кінець серпня – інфляція становить 3,6%. А якщо порівнювати з серпня 2017 по серпень 2018-го – 9%. Восени інфляція традиційно прискорюється.
  • Зовнішній борг – 52,2%
На думку економістів, співвідношення зовнішнього боргу і ВВП – дуже важливий показник, оскільки саме він, а не сам розмір боргу, дає уявлення про те, наскільки тяжким (або навпаки) є боргове навантаження на бюджет тієї чи іншої країни. “Критичною точкою” вважається показник в 60%, тобто якщо державний борг країни вищий, це ризик для її фінансової стабільності та економіки.
Як заявив на презентації держбюджету прем’єр, стратегією уряду, закладеною в держбюджет на 2019 рік, є зменшення держборгу відносно ВВП. При цьому в презентації держбюджету-2019 значилося, що в поточному році співвідношення боргу до ВВП знизиться до безпечних 60%, в наступному році воно становитиме 52,2%, а в 2020-му – 49%.
Держбюджет-2019: ремонт місцевих доріг і реформа екстреної медицини
Якщо за підсумками 2018 року ВВП дійсно зросте, припустимо, на 3,5%, його номінальний розмір складе близько 3,1 трлн грн. Державний і гарантований державою борг, за останніми даними Мінфіну (на кінець липня), становить 2 трлн 25 млрд грн. Тобто на сьогодні співвідношення боргу до ВВП – близько 65%, тобто ще вище критичної позначки. І нехай до кінця року Україна виплатить належні суми за борговими зобов’язаннями, зменшивши свій борг, проте, якщо МВФ і Євросоюз виділить Україні програму кредитування, сума боргу знову зросте. Чи вдасться на кінець року зменшити показник до 60% – точно стане відомо не раніше весни 2019 року, коли підіб’є підсумки Укрстат.
Нагадаємо, що загальна сума зовнішнього боргу України, з урахуванням боргів підприємств і організацій, дорівнює 113 млрд доларів в поточних цінах, і співвідношення з ВВП становить близько 106%.
  • Доходи – 1 трлн 292 млрд грн
Наступного року доходи зведеного бюджету (з урахуванням місцевих бюджетів) мають зрости на 130 млрд грн і скласти майже 1,3 млрд грн, йдеться в презентації. Основні джерела наповнення бюджету в презентації не були названі. Зате йшлося про те, на що буде витрачено цю рекордну для України суму.
  • Армія – пріоритет №1
На підвищення обороноздатності і оборону країни в 2019 році планується виділити 209,5 млрд грн. Це на 31,5 млрд грн більше, ніж у поточному році. Більше половини всіх витрат – 108,3 млрд – піде на зарплати військовим. За словами прем’єра, мінімальна зарплата військовослужбовця в 2019 році становитиме не менше 10 тис. грн. Інших воєнізованих служб (поліції, “надзвичайників” та ін.) – не менше 9 тис. грн.
  • На енергонезалежність та енергоефективність – понад 6 млрд грн
Понад 2,3 млрд грн в наступному році з бюджету планують виділити на модернізацію українських шахт. 713 млн грн – на реконструкцію гідроелектростанцій.
1,6 млрд грн закладається в бюджеті на роботу Фонду енергоефективності, який, нагадаємо, буде видавати кредити на роботи, пов’язані зі зниженням споживання енергії і економією тепла. Ще 400 млн грн закладається виключно на “теплі кредити”.
  • У дороги “закопають” 56 млрд грн
Прем’єр назвав дороги “судинами української економіки”. І в наступному році в Україні планують нарешті почати оновлювати “судини”, що зв’язують районні центри між собою і з облцентром. На розвиток цих доріг місцевого значення хочуть витратити 17,7 млрд грн, тобто майже третину всіх “дорожніх” грошей.
У бюджеті поточного року на будівництво і ремонт доріг було передбачено близько 47 млрд грн, з них 11 млрд – на дороги місцевого значення.
Понад 2,5 млрд в проекті бюджету-2019 закладено на підвищення безпеки на дорогах: розмітку, дорожні знаки, пішохідні переходи і т.п.
  • “Мінімалка” і пенсії зростуть
Розмір мінімальної зарплати Кабмін пропонує підвищити з 1 січня 2019 року до 4172 грн. Сьогодні вона становить 3723 грн. Збільшити “мінімалку” до 4000-4200 мали намір ще влітку або восени 2018 року. Але в бюджеті не вистачило ресурсів.
У 2019 році також будуть проіндексовані пенсії. Їх обіцяють підвищувати одночасно з прожитковим мінімумом.
  • Що отримають “соціальні” міністерства
На освіту в 2019 році планується виділити 242 млрд грн – на 27,8 млрд грн більше, ніж у поточному році. Охорона здоров’я отримає 92,3 млрд грн – на 9,5 млрд більше. Збільшення витрат, таким чином, становить близько 11%. З яких, нагадаємо, 7,4% “з’їсть” інфляція.
Основним проектом 2019 року в сфері охорони здоров’я Кабмін називає реформу екстреної медичної допомоги. З держбюджету на неї буде виділено 1 млрд грн, ще стільки ж, за розрахунками уряду, сумарно виділять місцеві бюджети. За словами прем’єра, реалізація проекту почнеться в 5-6 “пілотних” областях, де на виділені на реформу гроші проведуть навчання персоналу, поліпшать матеріальне забезпечення служб екстреної медичної допомоги та підвищать зарплату лікарям.
Ще однією важливою новацією в галузі медицини стане повернення безкоштовних аналізів. Як заявив Володимир Гройсман, безкоштовними аналізи стануть для тих, хто матиме направлення від лікаря первинної ланки медицини. На компенсацію вартості аналізів у держбюджеті хочуть закласти 2 млрд грн.
Олександра Романюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас