Світовий банк: видатки України на освіту - одні з найвищих у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк: видатки України на освіту - одні з найвищих у світі

Казна та Політика
2707
Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен висловила думку, що новий закон «Про освіту» став перспективним початком вирішення системних проблем в освітній сфері України.
Однак ще важливішим та більш довгостроковим випробуванням вона називає “приведення політики у сфері освіти у відповідність до змін у демографічній ситуації України для здобуття нових навичок, необхідних для покращення конкурентоспроможності у 21 столітті, та ефективного й раціонального розподілу обмежених бюджетних ресурсів”.
За даними Світового банку, з 2013 до 2017 року бюджетне фінансування освіти в Україні зменшилося з 7,2% до 6% ВВП. Після стрімкого знецінення гривні, державні видатки на освіту в реальному вираженні зменшилися на 35% протягом двох років. Це наблизило Україну до показників інших країн, хоча витрати на освіту все ще залишаються серед найвищих у світі. Проблема в тому, що кошти використовуються неефективно.
“Новий закон зобов’язує державу асигнувати не менше 7% ВВП на освіту щорічно, не визначаючи співвідношення між видатками приватного сектора та державного бюджету. В таких зобов’язаннях криється ризик того, що ефективність витрат не покращиться, а ключові структурні причини недоліків в загальній середній освіті в Україні залишаться без уваги.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас