На відкритий аукціон виставлять 44 ділянки для видобутку нафти й газу - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На відкритий аукціон виставлять 44 ділянки для видобутку нафти й газу - експерт

Енергетика
400
До кінця року в Україні на відкритий аукціон виставлять 44 ділянки для Нафтогазвидобування.
Про це в Івано-Франківську за «круглим столом» щодо регулювання доступу до нафтогазоносних надр заявив керівник сектору «Енергетика» BRDO Олексій Оржель.
«З 2017 року жодного аукціону з продажу спецдозволу на користування нафтогазоносними надрами не проведено. В цьому році 44 ділянки планують винести на аукціони. Зараз триває робота, аби ці аукціони були прозорі на електронних платформах », – повідомив Оржель.
За його словами, держава має створити максимальний доступ через спецдозволи на відкриті аукціони. Закриті кімнати, стверджує Оржель, – це вже учорашній день. Не менш важливо формувати ціну лоту, додав він.
«Важливо, аби ціна лоту формувалась або на маркетингових дослідженнях, або на спрощеній формулі. Якщо ж нам важко затягувати інвесторів в Україну, ціна лоту може бути і нульовою», – зауважив керівник сектору «Енергетика» BRDO.
Нині, стверджує експерт, процедура надання спецдозволу на користування надрами є дуже складною і такою, що породжує зловживання. Загалом, 84% спецдозволів надаються в Україні без конкурсу. При цьому існуючі родовища нафти і газу переважно виснажені і потребують значних інвестицій та сучасних технологій, які недоступні для багатьох учасників ринку.
Розвитку конкуренції перешкоджає ще й держрегулювання, яке контролює майже усі операції нафтогазовидобувних компаній. Відтак, газовий ринок в Україні зростає незначними темпами – 6%, а видобуток сирої нафти різко падає.
Експерти переконані, що на відкритих аукціонах має перемагати той, хто має «дешеві ресурси, сучасні технології та найкраще вміє працювати на цьому ринку».
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас