Максим Пархоменко: податкові заходи для майнерів. Наскільки це реально в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: податкові заходи для майнерів. Наскільки це реально в Україні?

Фінтех і Картки
461
Регулювання криптовалют – вкрай складне завдання для багатьох урядів, більшість із них обрало три основні шляхи – це повна заборона, шлях регулювання або просто ігнорування проблеми.
Наша країна в цьому питанні обрала другу сторону і поки не зробила спроб привести законодавство у русло реальності, в якій ми живемо.
Ця практика не нова, на даний момент більшість країн СНД не проводять ніяких практик у регуляції в даній сфери, а просто чекають вдалого варіанту, який можна скопіювати.
Незважаючи на це, цей сектор економіки міг би привнести в нашу країну додатковий венчурний капітал і створити нові робочі місця. Основна ж проблема полягає у відсутності законодавства, яке регулює цю діяльність.
За словами заступника міністра фінансів Сергія Верланова, через відсутність правового статусу держава не може оподатковувати цю діяльність.
Водночас наша країна має дуже великий потенціал для впровадження і розвитку даного сектора економіки.
Майнінг
Наразі в Україні через невисоку вартість електроенергії майнінг може бути досить вигідним бізнесом. Так, за середніми оцінками, ми є 4-ю країною в світі по дешевизні електроенергії. У зв’язку з цим створення ферм саме в Україні буде значною мірою краще окупатися.
На додачу до цього ми зможемо сформувати нові робочі місця. Також цю сферу можна легко регулювати і стягувати податки.
На даний момент в жодній країні майнінг не розвивається швидкими темпами через стагнацію самого сектора.
У зв’язку з падінням цін на основні криптовалюти багато компаній вже не можуть отримати належний прибуток і банкрутують.
Таким чином, ми можемо зробити ставки на цей ринок, але з часом ця сфера, як і сам ринок, буде скорочуватися.
Податкове регулювання тут варто провадити як для невеликих домогосподарств і залишити на рівні в 5%.
Загалом перспективи даного сектора доволі туманні і навряд чи держава буде кидати сили на реформування цього сектора, створюючи нові правила для роботи невеликої кількості підприємств.
Трейдинг та Інвестиції
Великий потенціал і можливості для розвитку наразі мають криптобіржі. На сьогоднішній день в Україні функціонує кілька криптобірж, діяльність який зовсім не регульована.
У разі ведення регуляції ми могли б отримати низку офіційних майданчиків, які за обсягами торгів легко могли б обійти українські фондові біржі.
Створюючи таку інфраструктуру, наші українські інвестори мали б більший захист, працюючи з різними активами, а держава отримала б додаткові податки з прибутку бірж.
Таким шляхом і пішли багато країн – наприклад, Японія, США, Південна Корея і країни ЄС. В даних країнах криптовалюти легальні, а їх використання є законним.
Відрізняються лише податки, які держава списує з громадян, які цим займаються. Так, наприклад, в ЄС криптовалюти є товаром і законодавчо з операцій з ними не стягується ПДВ.
Схожа ситуація і в США. Основні відмінності виходять зі ставок на прибуток від операцій з криптовалютами. Зараз найвищі з них в Японії.
Україні в цьому питанні варто покластися на європейський досвід, законодавчо визначивши токени як актив і обклавши податком лише прибуток за операціями з ними. Ринок же в цьому випадку і далі розвиватиметься лише з або без регулювання. Тому тільки від дій нашого уряду буде залежати, наскільки важливо їм отримувати податки і формувати нові робочі місця.
Але з урахуванням введення регуляції в цьому напрямку, швидше за все, ми залишимося без будь-якої регуляції, а ринок і далі буде дрейфувати в правовому вакуумі, що він успішно робив останній рік.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас