ЦБ Туреччини підвищив ключову ставку до 24%, ліра та валюти EM дорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Туреччини підвищив ключову ставку до 24%, ліра та валюти EM дорожчають

Валюта
615
Турецький центробанк за підсумками засідання в четвер підвищив ключову процентну ставку – ставку за тижневими операціями репо – відразу на 6,25 процентного пункту (п.п.), з 17,75% до 24%, йдеться в повідомленні ЦБ.
Центробанк піднімає ставку вже втретє в цьому році, з кінця квітня вона збільшилася на 11,25 п.п. Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому очікували збільшення до 21%.
Перед засіданням ЦБ у четвер президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган назвав ставку в 17,75% занадто високою і закликав знизити її.
Турецька ліра перейшла від зниження більш ніж на 3% до зростання на 5% в парі з доларом США, але на 14:45 сповільнила підйом до 2,5%. Інші валюти emerging markets, а також акції в цій групі посилили підйом після рішення турецького ЦБ, пише агентство Bloomberg.
Доларові бонди Туреччини дорожчають, за даними TradeWeb, випуск євробондів з погашенням в 2038 році додав 2,8 цента і досяг 89,74 цента/$1 – максимуму з кінця серпня.
Аргентина і Туреччина на даний момент вважаються найуразливішими країнами в сенсі боргового навантаження, і за подіями в них уважно стежать інвестори по всьому світу. Туреччина зіткнулася з різким посиленням інфляції і валютною кризою, ліра подешевшала в цьому році майже на 40% в парі з доларом США.
Зростання споживчих цін в Туреччині прискорилося в серпні до 17,9% в річному вираженні з 15,85% місяцем раніше. Серпнева інфляція була максимальною з 2003 року.
“Підвищення процентної ставки в Туреччині виводить країну на шлях повільного відновлення довіри до грошово-кредитної політики, а це вкрай важливо”, – заявив Financial Times глава департаменту боргових активів emerging markets в Aberdeen Standard Investments Бретт Даймент.
За його словами, якби ЦБ Туреччини не наважився на підвищення ставки на вересневому засіданні, ліра, швидше за все, продовжила б різке падіння, а країну в цілому чекала б “криза платіжного балансу або навіть банківської системи”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас