В Україні немає проблемних банків - голова Фонду гарантування вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні немає проблемних банків - голова Фонду гарантування вкладів

Фондовий ринок
539
В Україні наразі немає проблемних банків, повідомив директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін.
“На сьогоднішній день немає жодного проблемного банку. Є банки, у яких є куратори. НБУ стежить дуже уважно за всіма банками. Всі операції всіх банків моніторяться… Моніторимо ті банки, які завищують ставки, викликаємо керівників банків. Ми стежимо за станом їхнього капіталу, їхніх резервних фондів. За цілою низкою банків дивимося щодня рух активів в рамках системи раннього реагування”, – сказав він.
При цьому К. Ворушилін додав, що стурбованість ФГВФО викликає штучне розхитування ситуації з банками з російським капіталом.
“У нас є побоювання, коли починають штучно розхитувати ситуацію щодо окремих банків, наприклад, тих же російських банків. Там гроші українських вкладників. Сбербанк на сьогоднішній день, за моїми суб’єктивними оцінками, – з них найсильніший у фінансовому відношенні. ВТБ має концепцію згортання, а в ПІБі ніяк не можуть визначитися зі своєю кінцевою концепцією”, – сказав директор-розпорядник ФГВФО.
За його оцінкою, кризи ліквідності в банківському секторі, про яку останнім часом заговорили в НБУ, не існує.
“Криза ліквідності у більшості банків відсутня. Є інша проблема – банки не кредитують реальний сектор економіки. Банки сьогодні знайшли собі таку лазівку, як облігації держпозики та депозитні сертифікати. У результаті реальний сектор економіки не може отримати кредитування. Є й інша причина – дуже багато позичальників безнадійно зіпсували свою кредитну історію, їх дійсно кредитувати не можна… Але сказати, що велика криза ліквідності існує, – не скажу. Немає кризи”, – сказав К. Ворушилін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас