Олена Дмітрієва: "Іпотеці бути!" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олена Дмітрієва: "Іпотеці бути!"

Особисті фінанси
35
Заступник Голови Правління Глобус Банку – про перспективи іпотечного кредитування в Україні
Іпотека як драйвер економічного зростання
Дивлячись на те, як активно будується Київ, не віриться, що іпотека в Україні майже завмерла. Зараз менше 3% житла, що зводиться, продається з використанням банківського кредиту. При цьому переоцінити значення іпотеки для розвитку економіки дуже складно.
За різними оцінками одна гривня, вкладена в будівництво житла, формує від 4 до 6 гривень валового внутрішнього продукту. Грошові кошти населення, які використовуються на купівлю нерухомості, створюють додаткову вартість за рахунок використання їх як для житлового будівництва, так і для розвитку міст, інфраструктури, створення додаткових робочих місць.
Зростання будівельного бізнесу призводить до пожвавлення в суміжних сферах – виробництві будівельних матеріалів і конструкцій, будівельному і дорожньому машинобудуванні, деревообробній галузі, виробництві меблів. При цьому іпотечний мультиплікатор становить 11,48, тобто кожна гривня іпотечного кредиту збільшує ВВП країни в середньому на 11,48 гривень. Не випадково “Новий курс” Рузвельта, який призвів до економічного зростання, почався з розвитку кредитування домоволодінь.
Розвиток іпотечного кредитування позитивно впливає на подолання соціальної нестабільності і нерівності, задоволеність громадян умовами життя і бажання їх жити в нашій країні. Що особливо актуально зараз, коли люди кинулися за межі України у пошуках кращого життя.
При активному розвитку іпотеки житлове будівництво має розвиватися по всій країні, а не тільки в Києві, Львові та Одесі, а забезпеченість українців житлом повинна становити не 23 кв.м на людину, а 51 кв.м як у Данії.
Що заважає активному розвитку іпотечного кредитування?
Головним ворогом розвитку іпотечного кредитування є високі відсоткові ставки за банківськими кредитами (20-25% річних), що є наслідком високої вартості існуючої ресурсної бази. І найближчим часом це не поміняти: НБУ збільшує облікову ставку останні 9 місяців, попереду вибори, доля зовнішніх запозичень не визначена.
Серед інших чинників, що негативно впливають на бажання і можливості банків розвивати іпотечне напрямок, можемо назвати:
- відсутність джерел довгострокових ресурсів для фінансування іпотеки: кожні 4-5 років в країні спостерігаються кризові явища, які призводять до суттєвого зростання вартості ресурсної бази. Це, в свою чергу, веде до негативної процентної маржі за раніше виданими кредитами;
- недосконалі законодавство і сформована практика в сфері обігу стягнення на предмети іпотеки;
- невирішені проблеми валютної іпотеки 2006-2008 років, яка на сьогоднішній день майже вся не обслуговується: в платоспроможних банках проблемними є більше 90% валютних іпотечних кредитів і більше 30% кредитів у національній валюті.
Чи існує вихід?
Найчастіше як вихід називають відродження державних програм. Але будемо об’єктивні – сьогодні можливості державного бюджету обмежені, а соціальні програми – не в пріоритеті. І ті програми, що існують, доступні невеликому відсотку населення.
Як альтернативу іпотечному кредитуванню, забудовники активно розвивають свої програми розстрочки. Але у розстрочки також існують свої особливості, які стримують її обсяги:
- при розстрочці право власності не переходить до покупця до виплати повної вартості нерухомості;
- платежі за розстрочкою прив’язані до курсу долара, що може істотно збільшити кінцеву вартість нерухомості для покупця;
- незначні для покупця терміни розстрочки (до 3 років), що призводить до великого фінансового навантаження;
- відволікання вільних грошових ресурсів забудовника на розстрочку, що може привести до уповільнення темпів будівництва.
Ну і нарешті, рішенням житлової проблеми для багатьох наших громадян можуть стати партнерські іпотечні програми банків і забудовників.
Що дають партнерські програми банків і забудовників покупцям нерухомості?
- низьку процентну ставку за кредитом на перші роки кредитування. Це досягається за рахунок компенсації банку процентної ставки від забудовника;
- покупець виплачує 100% вартість нерухомості, а видача і подальше обслуговування кредиту відбувається в національній валюті: таким чином, покупець може не боятися зміни курсу долара або зміни вартості квадратного метра;
- оформлення на покупця права власності на майбутню нерухомість у момент отримання кредиту;
- значні терміни кредитування (до 20 років), що дозволяє вільно планувати фінансове навантаження для здійснення платежів;
- впевненість клієнта в легітимності будівництва завдяки акредитації об’єктів будівництва банком, яка включає перевірку документів на будівництво, документів по земельній ділянці, юридичних і фінансових документів забудовника, вивчення репутації забудовника і його власників.
Досвід Глобус Банку в розвитку партнерської іпотечного кредитування
Глобус Банк – один з небагатьох, хто розвиває в Україні іпотечне кредитування. Більш того, для нашого банку іпотечне кредитування – це ключовий напрямок розвитку. Банк є лідером за іпотекою на первинному ринку. Серед основних досягнень:
- партнерська мережа Банку складається з 30 будівельних компаній-лідерів галузі, що працюють в різних регіонах України. Банком акредитовано понад 100 житлових комплексів. Серед основних партнерів: ХК «Київміськбуд», Корпорація «Укрбуд», ТОВ «К.А.Н. Девелопмент», Трест «Житлобуд-1» (м.Харків), Компанія «Омокс», ТОВ «ДСК «Фундамент», БК «Perfect Group», ПАТ «ЗЗБК ім. Ковальської», БК «GEOS», ТОВ «Роял Хауз Груп», ВАТ «СумБуд» та інші;
- за вісім місяців 2018 року кредити на придбання квартир у забудовників отримали 465 сімей на суму 258 млн. грн., у 2017 році кредити отримали 380 сімей на суму 200 млн.грн .;
- в 2018 році банк посів перше місце в номінації «Іпотечні кредити» за версією Фінансового клубу в рамках церемонії нагородження FINANCIAL CLUB AWARDS-2018.
Основною причиною пріоритетного розвитку банком кредитування саме на первинному ринку нерухомості є можливість зменшення відсоткової ставки для позичальника за рахунок отримання компенсації від забудовника. Завдяки співпраці з провідними забудовниками України банк пропонує громадянам кредитні програми на 20 років з відсотковою ставкою від 0,1% річних на перший рік, або 13,5% в перші два роки.
Для зручності наших клієнтів ми запустили на нашому сайті спеціальну карту HOME MAP. Ця карта поєднує в собі дві основні речі, які цікаві нашим клієнтам: акредитовані банком житлові комплекси і умови кредитування по кожному з них. Зараз наші потенційні клієнти можуть обрати собі квартиру серед акредитованих об’єктів в різних районах Києва, Харкова, Сум, Тернополя, розрахувати платіжний календар, замовити консультацію фахівця.
Іпотека буде!
Розуміючи значення іпотеки, впритул працюючи з будівельним ринком, бачачи зростання попиту на наші іпотечні продукти, на питання: бути іпотеці чи не бути, ми відповідаємо Бути.
Оригінал матеріалу читайте на сайті Property Times
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас