Євросоюз посилить боротьбу з відмиванням грошей - Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз посилить боротьбу з відмиванням грошей - Financial Times

Світ
447
Європейська комісія заявила про намір наділити європейський банківський регулятор – Європейську банківську асоціацію (EBA) – додатковими ресурсами, які дозволять регулятору відстежувати рух грошей, обчислювати підозрілі фінансові потоки і більш ефективно вести боротьбу з відмиванням кримінальних грошей.
Про це повідомляє Financial Times з посиланням на вищих чиновників ЄК.
Також Єврокомісія дасть нещодавно утвореній прокуратурі ЄС права на порушення з 2025 року справ про фінансування терористичної діяльності.
Поштовхом для появи обох ініціатив щодо посилення повноважень ЄС у боротьбі з незаконним відмиванням грошей стали повідомлення про використання європейських банків для руху отриманих незаконними шляхами грошей – зокрема, скандальний випадок з Danske Bank, коли за один тільки рік через його естонську філію пройшло не менше ніж 30 мільярдів доларів з Росії та інших країн СНД.
На даний момент особливо широких повноважень з перевірки грошових потоків у регуляторів і правоохоронців немає – так, деякими правами перевірки банків на відмивання грошей користується Європейський Центральний банк. Крім того, відповідальність за боротьбу з відмиванням коштів лежить здебільшого на національних регуляторах.
Тепер же, згідно з планом Єврокомісії, європейська прокуратура зможе не тільки розслідувати фінансові злочини, пов’язані з використанням бюджетів європейських країн, але і починати кримінальне переслідування.​
Наразі з подібною ініціативою погодилися 22 з 28 країн ЄС. Для ухвалення остаточного рішення щодо розширення відповідальності двох наглядових органів вимагається згода всіх членів союзу.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас